Един от ключовите макроикономически показатели при сравняване на ефективността на

...
Един от ключовите макроикономически показатели при сравняване на ефективността на
Коментари Харесай

Румен Гечев: Няма основание за вот на недоверие по фискални причини

" Един от основните макроикономически индикатори при сравняване на успеваемостта на дадена икономическа политика е динамичността на икономическия напредък. Според Национален статистически институт през първото тримесечие икономическият напредък в България надвишава 4%. Това е над междинния % на Европейски Съюз и е близо и над някогашните соцстрани в Източна Европа. " Това съобщи националният представител от " Българска социалистическа партия за България " проф. Румен Гечев по време на дебатите по вота на съмнение
2020 година Международният валутен фонд споделя, че тази година растежът ще е 3,2%, по отношение на 2023 година, динамичността пораства до 4,5%. С тази наклонност ни се показва зелен картон, изясни социалистът и даде образец с други европейски страни, като Франция, Испания, Португалия и Полша, при които прогнозите са за понижаване на динамичността на растежа.
По думите на Гечев вторият индикатор, обвързван с икономическия напредък, е външнотърговският оборот. " Колегите от опозицията нападат данните, като споделят, че вносът пораства по-бързо от износа. Това е безусловно правилно и по-точно - износът януари-април 2022-ра пораства с 33,6%, а вносът с 40,5%. Това по принцип е отрицателна наклонност ", уточни той, само че направи съпоставяне с мотора на Европейски Съюз Германия, където вносът пораства с 25,2%, а износът - единствено с 9,2%, т.е. разликата в България сред вноса и износа е по-благоприятна.
Подобни са случаите в Италия, Испания, Португалия, тъй че няма по какъв начин да бъде нападнат този индикатор. Това е разумно, а главната причина е нарастването на цените на енергоносителите, сподели проф. Гечев.
" Многократно обяснихме, че няма по какъв начин да бъдат наложени наказания на България поради това, че бюджетният недостиг е 4,1, а не 3% ", безапелационен бе Гечев и добави: " Дълговете на европейските страни са сред 90 и 180% от Брутният вътрешен продукт. Сто пъти беше казано, че в България има в пъти по-нисък дълг по отношение на Брутният вътрешен продукт от множеството страни членки на еврозоната. Така че и по този индикатор няма по какъв начин да имаме терзание ", уточни националният представител от левицата.
" Във вашата офанзива към държавното управление сте показали, че държавният дълг пораства, което е безпричинно, защото и от министъра на финансите беше казано, че той понижава ", обърна се Гечев към вносителите на вота на съмнение.
Още един от претекстовете е високата инфлация и това социалистът дефинира като доста обезпокоителен проблем, само че посочи: " Инфлацията в България е по-висока от междинната за Европейски Съюз, само че тя е по-ниска от страни членки на еврозоната, някогашни соцстрани като Естония, Латвия и Литва. Нашата инфлация все още е 14-15% и прогнозите са до края на годината да намалее. "
" Като съпоставяме Евростат, Международния валутен фонд и международни банки, виждаме, че параметрите на България не ви дават съображение да твърдите, че се намираме в рецесия и дестабилизация на финансовите индикатори, защото индикаторите приказват сами по себе си. Тоест нямате съображение да желаете избор на съмнение по фискални аргументи ", безапелационен бе проф. Румен Гечев.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР