Един от хората, създал основите на съвременния интернет, възнамерява да

...
Един от хората, създал основите на съвременния интернет, възнамерява да
Коментари Харесай

Solid: проектът за защита на личните данни от създателя на интернет Тим Бърнърс Лий

Един от хората, основал основите на актуалния интернет, има намерение да върне на хората контрола върху техните данни. Solid е план с отворен код, осъществен взаимно с екип експерти от MIT. Проектът има за цел да даде на всеки човек опция да лимитира разпространяването на персоналната информация.

Основната концепция на Solid е в това, че всеки консуматор да може да постанова ограничавания на разпространяването на персоналните данни в интернет . Замисълът е потребителят постоянно да знае по кое време, за какво и за кого е предопределена персоналната информация. Всички нужни данни се съхраняват на едно място и точно с него ще взаимодействат другите приложения.

В уеб страницата на плана се изяснява и неговата цел – да се промени познатият към сегашен ден формат на Глобалната мрежа, при който хората не знаят по какъв начин и къде изтичат техните данни. Според участниците в плана, потребителят би трябвало да има опция да избира мястото, където ще се съхраняват неговите данни и да задава ограничавания за достъпа до тях.

Solid е умислен като екосистема за предпазване на всички типове данни, които попадат в интернет – фотоси, формуляри и даже оставените мнения. А бъдещите приложения би трябвало да стартират да употребяват по този начин съхранените данни по нов метод.

Редица експерти смятат концепцията на Лий за утопична. Именно персоналните данни са най-скъпото, което актуалните софтуерни колоси имат. Едва ли някой от тях ще одобри модел, при който ще загуби контрола върху данните на потребителите.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР