Един от хитовете на съвременната чешка проза – романът „Момиче,

...
Един от хитовете на съвременната чешка проза – романът „Момиче,
Коментари Харесай

Истината за ромите разказва Момиче, разпали огънчето

Един от шлагерите на актуалната чешка прозаичност – романът „ Момиче, разпали огънчето”, излиза в превод на Красимир Проданов и издание на „ Изида “. Авторът – Мартин Шмаус, идва за нейната българска премиера. Събитието е на 27. 09. (сряда), от 18 ч., в залата на Чешкия център на ул. „ Г. С. Раковски “ № 100.
Когато вуйна Ида вижда плетеницата от линии по дланта на дребния Андрейчо, цялата изтръпва... Защото схваща, че ориста му е приготвила тествания, тежки даже за един ром!
И в действителност, Андрейчо прекомерно рано се сблъсква с безразличието на своите и омразата на непознатите. Бяга от изправителното учебно заведение и се насочва към земя обетована и мечтана – красивия планински край, в който предците му са мечтаели, огрявани от слънчицето, и са пеели, пробождани от хилядите звезди на нощния преглед.
Точно такава е и книгата на Мартин Шмаус – разкъсвана от копнежа по един свят, в който човек е обвързван с корените си, и раздирана от тъжната музика на разделянето, омразата и болката.
„ Момиче, разпали огънчето” споделя извънредно завладяващо, поетично и завладяващо за всичко, обвързвано с прекомерно мъчителната и за нашето общество тематика – ромите. От страниците на книгата звучи песента на ромски каруци, преплита се с вярванията и болките на този странстващ народ, с цел да излезе нескрито и логиката на психиката му, която изяснява толкоз доста неща, на които сме очевидци и през днешния ден...
Заради завладяващия си сюжет и изключителната си изразност книгата получава най-голямата чешка литературна премия – „ Магнезия Литера”.
„ Момиче, разпали огънчето” получава името си от остаряла и прочувствена ромска ария. Именно музиката е това, с което познаваме най-добре ромите... Затова и Мартин Шмаус трансформира своята книга в ария – тъжна и на моменти заглъхваща, само че все пак красива, завладяваща, запаметяваща се.
За да сътвори своя разказ, създателят прибягва до помощта на най-уважаваните експерти по ромска просвета в родината си. За отбелязване е обаче и един любопитен факт. В цялата книга в действителност думата ром се среща един-единствен път... Навсякъде другаде се употребява наименованието ром, оцветено в доста тоналности и обогатявано в редица разновидности.
Книгата на Мартин Шмаус се трансформира в сензация при излизането си в Чехия, като провокира и голям брой полемики за културата на ромите и мястото им в обществото през днешния ден. Много от прочелите „ Момиче, разпали огънчето” трансформират радикално отношението си към ромите, предизвикани от прочувствената история на основния воин Андрейчо. Мартин Шмаус не скрива нито едно от уродливите феномени, съпровождащи асимилацията на тази част от популацията както в епохата на социализма, по този начин и в наше време. Или както възкликва един от читателите на „ Момиче, разпали огънчето”, „ характерите ни – нашите и на ромите, са толкоз разнообразни, че когато се разберем едни други, това може да се назова единствено по един метод, знамение!”
За отбелязване е, че създателят на тази книга – Мартин Шмаус, се изявява рядко на литературната сцена и от години е шеф на болница в малко чешко градче.


Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР