Един от главните спасители на взривеното шуменско село Хитрино –

...
Един от главните спасители на взривеното шуменско село Хитрино –
Коментари Харесай

Гл. комисар Николов свидетел по делото “Хитрино”: 11 дни риск

Един от основните спасители на взривеното шуменско село Хитрино – гл. комисар Николай Николов, се яви като очевидец в четвъртък пред Окръжен съд в Шумен.

Шефът на ГДПБЗН бе безапелационен, че “цели 11 дни обстановката в Хитрино беше рискова, имаше риск от още експлозии”. Пред магистратите той изясни всички стъпки от приемане на информацията за детонацията през решението за евакуация на обитаемото място до изваждането на последната рискова цистерна. Благодари още веднъж и на хората, които са изпълнявали всички предписание на чиновници и спасители.

От думите му пред медиите стана ясно, че освен една, “и други цистерни изпускаха газ и при избавителната интервенция в Хитрино имаше риск от още експлозии”. Той разяснява и механизма на детонацията: “Мисля, че има експертиза в тази посока. Първоначалният гърмеж е бил от една къща, в която е имало печка на твърдо гориво. Евакуацията беше тъкмо поради това. Защото продължаваше да изтича газ и беше доста сериозна заплахата за втори гърмеж. Този втори гърмеж, в случай че беше зародил, в обстановка, в която всички 50 – 100 индивида бяха струпани към жп цистерната, щеше да е фатален”.

Пред съда се яви и началникът на “Оперативен център” Тошко Бързилов, който даде пояснения за подхванатите избавителни дейности.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР