Един от десет кантара по сергиите е менте установи проверка

...
Един от десет кантара по сергиите е менте установи проверка
Коментари Харесай

По сергиите пълно с кантари менте

Един от 10 кантара по сергиите е менте откри инспекция на Държавна организация за метрологичен и механически контрол (ДАМТН). От контролното ведомство прецизираха, че става въпрос за електронни везни, които не са предопределени за комерсиална приложимост. Експертите ги назовават „ черни “ и те най-често са създадени в най-многолюдната страна в света и не се знае точността им на измерването.

Те са и доста евтини. Най-често продават в другите интернет магазини за по 30-40 лева и са предопределени за потребление в семействата. Стойността на качествена везна за комерсиална приложимост е към 1000 лева припомниха от ДАМТН.

От началото на месеца до момента ДАМТН ревизира общо 26 общински пазари и тържища из цялата страна. Така са тествани 751 търговци от София, Пловдив, Хасково, Стара Загора, Бургас, Сливен, Ямбол, Варна, Шумен, Търговище, Шабла, Разград, Велико Търново, Горна Оряховица, Плевен, Троян, Ловеч, Видин, Монтана, Берковица и Враца.

От данните излиза наяве също, че при някои тържища нарушаванията надвишават междинния % несъответствия за страната. Тук попадат два пазара в София - в кв. „ Борово “ с 66% несъответствия на везните и пазар „ Димитър Петков “ с 40%.

В страната се открояват Общински пазар „ Младежка “, регион Централен в гр. Пловдив с 41% противоречие, общинския пазар в гр. Монтана с 41% несъответствия, общински пазар Берковица с 46% несъответствия и Стоково пазарище гр. Сливен с 33% противоречие.

" Да гледаме екрана, често кантарът е прикрит зад купчините от плодове и зеленчуци и щайгите. Това поучава Богомил Николов от „ Активни консуматори “. По думите му, сходно разположение на уредът за премерване постоянно буди подозрение.

„ Най-старият номер на търговците по пазарите е да манипулират грамажа на покупката със скрити тежести върху везната “, напомня той. „ В този случай не е нужно да гледаме, едвали не под кантара на сергията.

Важното е съществуването на пазара на контролна везна, където може бързо да се откри дали не са ни „ блъснали “ в кантара “, напомня специалистът. „ Установи ли клиентът, че са го измамили, може да се върне при продавача или да алармира управлението на пазара ”, прибавя.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР