Един милиард души може да бъдат засегнати от екстремно високи

...
Един милиард души може да бъдат засегнати от екстремно високи
Коментари Харесай

1 млрд. души може да бъдат засегнати от екстремни горещини при глобално затопляне с 2 градуса

Един милиард души може да бъдат наранени от рисково високи температури в случай че световното стопляне доближи 2 градуса по Целзий над равнищата преди индустриалната гражданска война, излиза наяве от ново изследване, представено от Блумбърг.

Според проучване на Националната метеорологична работа на Англия (Met Office) покачването на световните температури с 2 градуса по Целзий ще докара до 15-кратно покачване на риска от смъртоносната композиция от високи температури и мокрота на планетата.

При растеж от 4 градуса по Целзий съвсем половината от популацията на планетата ще живее в наранени от тези промени зони, излиза наяве от прочуването, оповестено по време на конференция на Организация на обединените нации по изменението на климата COP26 в Глазгоу.

За проучването от Met Office са употребявали знак, който комбинира горещината и влажността, прочут като температура на мокра крушка (wet-bulb temperature). Това е температурата, регистрирана от термометър, затрупан с напоена с вода забрадка. След като този знак премине 32 градуса по Целзий, хората са изложени на рисков здравен риск, като това важи изключително за хората, занимаващи се с физически труд навън. При 35 градуса по Целзий човешкото тяло към този момент не може да се охлажда с потене и здрав човек може да почине на сянка в границите на шест часа.

Прочуването е основано на финансирания от Европейски Съюз Helix project, който картографира рисковете от суша, наводнения, пожари и хранителна неустановеност. Макар че тропичните страни, измежду които Бразилия и Етиопия, са подложени на максимален риск от сходни феномени, водачът на Helix project Ричард Бетс предизвестява, че множеството райони по света евентуално ще бъдат наранени от резултата на климатичните промени.

„ Колкото е по-високо равнището на стопляне, толкоз по-тежки и широкоразпространени ще бъдат рисковете за животите на хората “, разяснява Бетс. Според откривателите тези опасности могат да бъдат избегнати в случай че бъдат подхванати бързи дейности за ограничение на растежа на световната температура.

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР