Един месец след атаката на Хамас в Израел се проведоха

...
Един месец след атаката на Хамас в Израел се проведоха
Коментари Харесай

Един месец война: Възпоменателни церемонии в Израел и молитви за заложниците на Хамас

Един месец след офанзивата на Хамас в Израел се организираха възпоменателни церемонии и молебствия за връщането на всички 242-ма заложници. Бомбардировките не секват, а израелската войска стяга обръча към град Газа в северната част на линията, където се счита, че се укрива управлението на Хамас. Израелският министър председател Бенямин Нетаняху за първи пък разяснява проектите за бъдещето на Ивицата Газа и съобщи, че Израел поема контрола за неопределен срок.
Десетки празни кревати, бебешки кошари, запалени свещи - знак на неналичието на отвлечените и починалите. Преди един месец чувството за непобедимост и военна мощност на Израел беше разрушено на части, разрушено беше и чувството за сигурност на израелците. Един месец по-късно болката остава мощна.

Над 240 души остават в плен на Хамас - израелци и чужденци, бойци и цивилни, възрастни и деца. Близките на пленниците са на разнообразни отзиви по какъв начин те би трябвало да бъдат върнати - със прекъсване на огъня или не, само че разделят една обща болежка.

“Чакаме ги, очаквам сина ми. Какъвто и метод да употребяват, с цел да ги върнат - все ще е добре. Важното е моят Омер да се върне при татко си, при фамилията си, към живота си ”, надява се Нива Венкерт - майка на 22-годишния Омер Венкерт, похитен от " Хамас ".

“Толкова сме тъжни, не усещаме нищо друго с изключение на горест. Не можем да се смеем, няма благополучие ”, споделя Анат Зваиг - някогашен преподавател на 24-годишната Еден Йерушалми, отвлечена от " Хамас "

Обсадата на Газа

Израелската войска стяга обръча към град Газа и се готви да го щурмува. През нощта е открит надзор върху една от крепостите на терористичната формация Хамас. Военната интервенция е фокусирана на север, само че офанзиви имаше и в южната част. Палестински здравни управляващи оповестяват за минимум 23-ма убити при два обособени удара рано тази заран в Хан Юнис и Рафа.

Хората трескаво търсеха оживели в квартал Ал-Карара в Хан Юнис.

" Слава на Аллах, живи сме! Но заклевам ви се - чакаме гибелта - по-добре гибел, в сравнение с подобен живот! ", споделя Абу Джихад - гражданин на Хан Юнис.

И през днешния ден израелската войска отвори 4-часов филантропичен кулоар за евакуация на хората от север. Смята се, че там са останали към 350 хиляди цивилни. Израелската войска популяризира видеокадри, на които група палестинци се изтеглят и развяват бели знамена, до момента в който минават около танковете.

Хиляди остават в болничното заведение Ал Шифа в град Газа - тъкмо там, където Израел счита, че се укрива управлението на Хамас. Всички тези хора споделят, че няма да изоставен болничния комплекс.

" Ще издържим, каквото и да ни вършат, няма да напуснем Ал Шифа. Спират водата, стопират тока, няма храна, само че ще ядем бисквити и ядки и няма да мръднем ", безапелационен е Ом Хаитам Хеджела.

Плановете на Нетаняху

В изявление за американската телевизия Ей Би Си израелският министър председател Бенямин Нетаняху разгласи, че е подготвен да обмисли къса филантропична пауза, даже единствено за няколко часа, с цел да бъде доставена филантропична помощ или да бъдат изведени заложниците.

" Що се отнася да дребни тактически паузи - час тук, час там, ще проверим събитията, с цел да ги въведем. Но общо преустановяване на огъня в Газа, без освобождението на заложници, няма да има ", сподели Нетаняху.

Прекратяването на огъня, за разлика от филантропичните паузи изисква помирение за доста по-дълъг интервал от време. Като доста постоянно задачата е да стартира разговор сред враждуващите страни.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР