Един красив вид орхидея, известен на местното население цу (Tsou)

...
Един красив вид орхидея, известен на местното население цу (Tsou)
Коментари Харесай

Божието цвете изчезва и хората обвиняват изменението на климата

Един хубав тип орхидея, прочут на локалното население цу (Tsou) като " божието цвете ", бързо изчезва от планинските диви региони на Тайван. Подобно на ориста на безчет други цъфтящи растения по света, някои подозират, че главният обвинен е изменението на климата.

Цветето, известно още като орхидея Dendrobium или златната тревна орхидея, се отличава с яркожълт цвят с кондензиран оранжев център. Някога то се е срещало в обилие в цялостен Тайван, само че в този момент цу са принудени да навлизат все по-навътре в планинските гори на град Алишан, с цел да го открият, оповестява Би Би Си.

Растението играе значима роля в културата и духовните вярвания на цу, което прави гибелта му още по-болезнена.

" Моето племе би трябвало да има божието цвете за нашите церемонии. В противоположен случай Бог няма да може да ни откри ", споделя племенният старейшина Гао Дешенг пред Би Би Си.

Орхидеята е тясно обвързвана и с бога на войната на племето цу. Ан Сяо-Мин, различен представител на локалното население, изяснява: " Говори се, че божието цвете обкръжава местообитанието на това провидение. Тези цветя се слагат на покривите на Куба, което е знак за божествено наличие ".

За да могат пъпките на растението да разцъфнат сполучливо напролет, температурите през зимата би трябвало да са в идеалния случай под 12°C. В резултат на изменението на климата обаче температурите в района се покачват над този сезонен предел. Средната ноемврийска температура в Алишан понастоящем е към 12-14°C, като се чака до 2050 година тя да се увеличи до 14-16°C, в случай че трендовете се запазят.

Това значимо растение не е единственото цвете, което ще пострада от продължаващата климатична рецесия. Повишаването на температурите ще промени цъфтящите растения по света по безчет способи.

Много цветя в този момент цъфтят по-рано отпреди заради повишението на температурите. Сред растенията в Обединеното кралство междинната дата на първия разцвет е с цялостен месец по-рано, в сравнение с в предишното. В Япония през 2021 година се счита, че изменението на климата е причина за най-ранния сезон на черешовия цвят от към 1200 години насам.

Нещо повече, някои проучвания демонстрират също по този начин, че поради повишението на температурите и намаляването на озона през последните 75 години цветята трансформират и цветовете си и по-специално - ултравиолетовите пигменти в листенцата си.

Освен ранния разцвет и смяната на цветовете, цветята стават все по-разпространени тук-там, където преди са били необичайност, като да вземем за пример студените крайбрежия на Антарктида.

Като цяло обаче наподобява, че планетата на бъдещето може да бъде доста по-малко цветна, в сравнение с през предходните епохи. Последните проучвания демонстрират, че изменението на климата евентуално ще направи живота на дивите цветя доста по-труден. Това би могло да понижи броя на потребните опрашители като пчелите и на собствен ред да заплаши продоволствената сигурност.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР