Един ден през август 1995-a мъж на име Футанга Бабани

...
Един ден през август 1995-a мъж на име Футанга Бабани
Коментари Харесай

Плейбоят, който умножава пари с магия или една от най-големите и изумителни банкови измами в историята

Един ден през август 1995-a мъж на име Футанга Бабани Сисоко влиза в основния офис на Дубайската ислямска банка и моли за заем за покупка на кола. Мениджърът утвърждава заема и Сисоко го кани в дома си на вечеря. Това е въведения към една от най-смелите измами на всички времена.

По време на вечерята Сисоко прави шокиращо изказване. Той споделя на мениджъра от банката – Мохамед Аюб, че има вълшебен качества. С тези качества Сисоко твърди, че може да вземе каквато и да е сума пари и да я удвои. Той кани приятеля си от Арабските емирства да пристигна още веднъж на посетители и да донесе известна сума.

Черната магия се жигосва от исляма като осквернение. Въпреки това мнозина към момента имат вяра в нея и Аюб наподобява е бил извоюван за идеята от колоритния и тайнствен предприемач от затънтено селце в Мали.

Когато идва още веднъж в дома на Сисоко, този път с пари, малиецът изскача от стаята и твъди, че дух – и по-конкретно джин - го е атакувал. Сисоко предизвестява Аюб да не нервира джина, да не би парите му да не се удвоят. Аюб оставя парите във “вълшебната стая” и чака. Банковият управител твърди, че е видял светлини и дим, и е чул гласовете на духове. После настъпила тишина. Парите обаче в действителност се удвоили.

Аюб се зарадвал - и по този начин почнал обирът на банката.



" Той е вярвал, че това в действителност е черна магия; че Сисоко може да удвои парите ", разяснява Алън Файн, юрист от Маями, от който банката след това е поискала да проверява закононарушението. " Затова е изпращал пари на Сисоко - пари на банката, и е очаквал те да се върнат двойно повече ".

Между 1995-а и 1998-а Аюб е направил 183 прехвърлянето до сметки на Сисоко по целия свят. Сисоко също по този начин е харчил огромни суми посредством кредитните си карти - милиони, съгласно юриста Файн, които Аюб е плащал от негово име.

През 1998-а плъзват клюки, че банката има проблеми. Когато вестник написа, че Дубайската ислямска банка има проблем с ликвидността, тълпи от хора се събират пред нея, в опит да изтеглят парите си. Властите в Дубай вършат опит да омаловажат рецесията. Те я назовават " малко усложнение, което не е довело до каквито и да е финансови загуби от вложенията на банката или сметките на вложителите ".

Това обаче не дава отговор на действителността.



" Собствениците на банката са понесли голяма загуба. Тя не е била застрахована ", споделя Файн. " Банката е била избавена, тъй като държавното управление се е намесило и е предотвратило затъването й. Но притежателите са жертвали огромна част от активите си в банката, с цел да се случи това ".

А къде по това време се е намирал Футанга Бабани Сисоко? Към този миг – доста надалеч.

Една от прелестните черти на неговата скица за машинация е, че не се е налагало той да се намира в Дубай, с цел да продължава да получава парите. През ноември 1995-а, единствено седмици откакто е провел “магичното шоу” за Мохамед Аюб, Сисоко посещава друга банка в Ню Йорк и прави нещо доста повече от просто разкриване на сметка в нея.

" Той просто е влезнал в Citibank един ден, без предварителна спогодба, срещнал се е с банкова чиновничка и в последна сметка е сключил брак с нея ", споделя Алън Файн. " И има аргументи да се счита, че тя е направила доста по-комфортни връзките му със Citibank. Той е разкрил сметка там посредством която, доколкото помня, повече от 100 милиона $ са били трансферирани по банков път в Съединени американски щати ", изяснява юристът.

Всъщност, съгласно иск, заведен от Дубайската ислямска банка против Citibank, повече от 151 милиона $ " са били трансферирани в Citibank от съответната сметка в ДИБ без нужното утвърждение ". Впоследствие искът е отдръпнат.



Сисоко заплаща на новата си брачна половинка повече от половин милион $ за помощта ѝ.

" Не знам съгласно какъв законов режим е сключил брак с нея, само че я е наричал “съпруга” и тя е считала, че е негова брачна половинка. Тя е била наясно, че той има още доста други дами. Някои от тях от Африка, някои от Маями, и някои от Ню Йорк”, споделя Файн.

С постъпващите пари от банката Сисоко стартира да осъществя фантазията си да открие самолетна компания до Западна Африка. Той купува употребен аероплан Hawker-Siddeley 125 и два остарели Boeing 727. Така се ражда Air Dabia, наречена на родното му село в Мали.

Но през юли 1996-а Сисоко прави сериозната неточност да се опита да купи два хеликоптера Huey от войната във Виетнам.

" Обяснението му за какво ги желае е било, че са за незабавна въздушна здравна помощ. Тези хеликоптери обаче са били много огромни, не от вида, които виждате да летят до лечебни заведения и незабавни центрове в Съединени американски щати, а доста по-големи ", изяснява Файн.

Тъй като биха могли да бъдат преоборудвани за военни цели, хеликоптерите са се нуждаели от особено позволение за експорт. Хората на Сисоко са се пробвали да ускорят процедурата, като предложат рушвет от 30 000 $ на митничар, само че вместо това са били задържани. Съответно Интерпол е пуснал бюлетин за арестуването и на Сисоко. Той е хванат в Женева, където е отпътувал, с цел да отвори поредна банкова сметка.

Том Спенсър, юрист от Маями, който е получил предложение да съставлява Сисоко, си спомня ясно срещата си с него в пандиза “Шан-Долон” в Женева. Говорил с надзорник, който го попитал дали Сисоко ще бъде пратен назад в Съединени американски щати. Адвокатът споделил „ ще видим”, а надзирателят помолил преместването да бъде отсрочено колкото се може повече. Спенсър се зачудил на странната молба, а надзирателят обяснил, че Сисоко им поръчва фантастична храна от Париж всяка вечер.

Сисоко бързо е екстрадиран в Съединени американски щати, където стартира да активизира своите авторитетни поддръжници.

Готовността на дипломати да поръчителстват за Сисоко шокира съдията, председателствал чуването за възможното му освобождение под гаранция. Том Спенсър е изумен, когато някогашен американски сенатор — Бърш Байх, декларира, че се причислява към екипа бранители на Сисоко. " Трябва да се запитате – за какво някой би се занимавал с непознат жител, който не съставлява явна полезност за Съединени американски щати? ", споделя Файн.

Американското държавно управление желае Сисоко да остане в пандиза, само че той е освободен против гаранция от 20 милиона $ рекордна сума за щата Флорида по това време.

След това мъжът стартира да харчи обилно. Екипът от бранители е заплатен с коли Mercedes или Jaguar. Но това е единствено началото.

Сисоко харчи половин милион $ единствено в един бижутерски магазин, спомня си Файн, и стотици хиляди в други. В един магазин за мъжко облекло той похарчва повече от 150 000 $.

" Идвал е и е купувал 2-3-4 коли едновременно, след това след седмица е идвал отново и е купувал още 2-3-4 коли. Сякаш за него парите с лекост се хвърляха напразно ", споделя търговецът на коли Ронил Дюфрен. Той счита, че е продал на Сисоко общо сред 30 и 35 автомобила.

Сисоко се трансформира в звезда в Маями. Той към този момент е имал няколко съпруги, само че това не го стопира да се дами за още - и да ги приютява в някои от общо 23-те жилището, които наема в града.

" 'Плейбой' е точната дума за него. Защото той беше доста грациозен и хубав. И се обличаше със страховит нюх и жанр. Той е похарчил доста пари в Маями ", разяснява братовчедът на Сисоко – Макан Муса.



Сисоко също по този начин подарява обилно за благородни дела. Докато делото му наближава, той явно е наясно с изгодата от положителния имидж и медийното внимание. В един от случаите, на които е участвал неговия братовчед, той е дарил 413 000 $ на учебен оркестър, който е имал потребност от пари, с цел да замине за Ню Йорк за церемониал за Деня на благодарността.

Друг от неговите юристи, проф. Х.Т. Смит, си спомня, че съвсем всеки четвъртък той е обикалял с колата си по улиците и е раздавал пари на бездомници. Смит се е чудил дали Сисоко не е някакъв актуален Робих Худ. Не е виждал смисъл в това човек да краде пари и след това да ги раздава. По негови мемоари е имало информация, че Сисоко е дарил 14 милиона $ в границите на месец.

Алън Файн подхожда по-цинично към тази част от историята на Сисоко.

" Голяма част от това, което той е правил, е било за добър имидж и затвърждаването на убеждението, че е доста авторитетен и всесилен човек с голямо благосъстояние. Той е раздавал пари, да, но… доколкото ми е известно, в никакъв случай не го е правил по метод, при който името му да не се загатва и медиите да не пишат за него ", споделя юристът.

Въпреки тази ПР акция, когато делото против Сисоко стига до съда, той отхвърля препоръките на юристите си и се признава за отговорен. Може би е считал, че по този начин ще има по-малко въпроси към неговото финансово положение. Присъдата е 43 дни затвор и санкция от 250 000 $ - платена, естествено, от Дубайската ислямска банка, въпреки и без нейно познание.

След като излежава единствено половината от тази присъда, Сисоко е освободен предварително в подмяна на подаяние от 1 милион $ за подслон за бездомни. Останалата част от присъдата е трябвало да излежи под домакински арест в Мали. Вместо това той се завръща вкъщи и е посрещнат като воин.



Някъде по това време инспекторите на Дубайската ислямска банка стартират да виждат, че нещо не е наред. Аюб стартира да се тормози, а Сисоко стопира да му подвига телефона.

Накрая Аюб споделя пред сътрудник, който го пита какъв брой пари липсват. Тъй като се срами да каже, банковият управител написа сумата на листче хартия - 890 милиона дирхама, които се равняват на към 242 милиона $.

Аюб е приет за отговорен по обвиняване в машинация и получава 3-годишна присъда. Твърди се, че е бил заставен и да премине през екзорсизъм, с цел да бъде спасен от вярата в черната магия.

Сисоко по този начин и в никакъв случай не е изправен пред правораздаването. В негово неявяване съд в Дубай го осъжда на 3 години затвор за машинация и упражняване на магия. Интерпол популяризира бюлетин за арестуването му, като той остава търсен в целия свят.

Имало е и други процеси, на които Сисоко по този начин и не е участвал, в това число и подобен в Париж. Там юристът му е твърдял, че Сисоко е изкупителна жертва за дейностите на Аюб и че парите на банката са отишли другаде, само че съдът не е повярвал на изказванията му и го е осъдил за пране на пари.

В продължение на 12 години – сред 2002 и 2014-а, Сисоко е народен представител в Народното събрание в Мали, което му дава имунитет против наказателно гонене. В последните четири години, откакто към този момент не е в Народното събрание, той е предпазен от обстоятелството, че Мали няма съглашения за екстрадиция с никоя друга страна.

Въпреки това Дубайската ислямска банка към момента прави опити да го преследва посредством съдилищата.

След известно разпитване, локалните хора споделят, че той може да бъде открит в родното си село Дабиа, дало името на просъществувалата за малко самолетна компания на Сисоко, покрай границата на Мали с Гвинея и Сенегал. И в действителност, в Дабия има къща, която дава отговор на описанието, и заобиколен от въоръжена защита, в нея живее самият Бабани Сисоко, към този момент към 70-годишен.



" Името ми е Сисоко Футанга Дит Бабани. В деня, в който съм бил роден, всички села в близост са изгорели. Селяните са обикаляли и са викали, 'Марието има син'. Огънят се е разраствал. Имало е доста шубраци в близост и съвсем всичко е изгоряло ", споделя мъжът за себе си.

Описва опитите си да възвърне селото, които са почнали през 1985-а, и за парите, които е спечелил. Твърди, че в един миг е имал към 400 милиона $.

Запитан за въпросните 242 милиона $, получени от Дубайската ислямска банка, той дава отговор, че това е „ безумна история” и че хората от банката трябвало да обяснят по какъв начин са изгубили всичките тези пари.

„ Вижте в този момент, по какъв начин тези пари са напуснали банката по метода, по който е станало това? Това е казусът. Не е единствено този човек, Аюб, който оторизира паричните преводи. Когато банката трансферира пари, не е единствено един човек, който го прави. Няколко души би трябвало да са оторизирали всичко това ", изяснява Сисоко.

По отношение на “обира” на банката той отхвърля. Признава обаче, че се е срещал с Аюб и го познава. " Единственият контакт, който имах с него обаче, беше когато отидох да взема пари, с цел да си купя кола. Банката я купи за мен и изплатих заема. Беше някаква японска кола ", разяснява Сисоко.

А направлявал ли е хора посредством черна магия?

" Ако човек има такива качества, за какво би работил? Ако имате такива качества, можете да си стоите където сте, и да ограбвате всички банки по света. В Съединени американски щати, Франция, Германия, на всички места. Дори и тук, в Африка. Бихте могли да ограбите всички банки, които пожелаете”, изяснява малиецът. Обяснява, че към този момент не е богат. Даже в противен случай – бил опустошен.

Въпреки че е търсен от Интерпол, Сисоко е прекарал впечатляващите 20 години в бягство от правораздаването и въобще не съжалява, въпреки да е пропилял всичките си пари и в никакъв случай към този момент да не може да напусне Мали. Той по този начин и в никакъв случай не е прекарал и един ден в пандиза за банковия си грабеж, осъществен посредством черна магия
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР