Един човек спасява книги и след това ги подарява. Той

...
Един човек спасява книги и след това ги подарява. Той
Коментари Харесай

За мисията да спасяваш книги от бунището

Един човек избавя книги и по-късно ги подарява. Той се споделя Николай Падалски и е бизнесмен.

Запознайте се с Николай Падалски - някогашен баскетболен активист, дълготраен основен уредник на на Националния фолклорен отбор " Филип Кутев ", а в този момент бизнесмен.

Той от 3 години се посвещава на идеята томовете с непотребна българска и непозната литература да не отиват на сметището, а да попадат в ръцете на всеки, който се интересува от тези издания.

" Стана инцидентно, като две мои близки познати ми предоставиха свои книги, заминавайки за чужбина, и ми споделиха да върша с тях каквото желая. Аз ги снимах и ги разгласих във Facebook, като споделих, че който ги желае, ще му ги изпратя. И по този начин стартира един голям интерес към книгите, аз разбрах, че това е нещо доста хубаво, нещо доста положително ", споделя Николай Падалски.

Инициативата последователно се разраства и обгръща нови съидейници.

" Огромно количество книги има при нас. Ние даже от време на време изпращаме с кашони книги към учебни заведения, към читалища. Тези книги на нас персонално не ни трябват, те трябват на хората, да ги четат и надлежно да ги разпределят между тях. В момента може би имаме сред 25 и 30 000 книги ", сподели още предприемачът.

Хората се разделят с обичаните си книги по разнообразни аргументи.

" Аз не постоянно запитвам хората за какво вършат това, само че тези, които ми споделят, споделят, че или са купили жилище и вътре са заварили библиотека с книги, други пък сменят жилище по-голямо за по-малко. Има едни приятни мотиви, други пък споделят, че техните деца не четат ", добави Падалски.

Част от дарените книги отпътуват към българските общности зад граница.

" Всяка книга е скъпа за някого. Няма не скъпа книга. Има книги, към които има по-голям интерес и книги, които повече престояват при нас. Българските създатели, изключително класиците, са доста търсени, те безусловно отпътуват на деня. Световната класика, фантастиката, доста се желаят детските книги от едно време, търсят се доста любовни романи. За мен е едно голямо наслаждение, аз си имам собствен бизнес, който ми дава несъмнено успокоение, само че тази странична активност ми дава доста сила, доста мощ, доста религия, тъй като книгата е нещо, което е непреходно и за мен това е една инвестиция и в идващите генерации, и в хората въобще. Чувствам, че вършим нещо положително ", счита той.

Николай Падалски не чака самопризнание. Готов е да тръгне и към най-затънтеното планинско селце, с цел да прибере изхвърлени книги от някое читалище. Казва, че постоянно попада на томове на класици, оставени в занемарени здания, с течащи покриви и изпочупени прозорци. Не се отхвърля. Разчита да среща пъ пътя си и да увлича хора, които също желаят да запазят духовната памет на нацията.

Репортер: Виолета Никифорова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР