Един човек разказва как негова позната попада в ужасна катастрофа,

...
Един човек разказва как негова позната попада в ужасна катастрофа,
Коментари Харесай

Думите, които си струва да кажем, когато някой скърби

Един човек споделя по какъв начин негова позната попада в ужасна злополука, слез която тя е наказана да прекара остатъка от живота си в инвалидна количка, с чувство за непрестанна болежка и откраднати очаквания.

И той изрича думите, които колкото и пъти да слушам, не стопират да ме шокират – той ѝ споделя, че нещастието е довела до позитивни промени в живота ѝ. Думи, които не са нищо по-малко от прочувствено и душевно принуждение: „ За всичко, което се случва, има причина. “

Той счита, че нещо е трябвало да се случи, с цел да помогне за нейното израстване. Но сходни нелепости са опустошителни. И изрично погрешни. 

Това счита терапевтът Тим Лорънс. В публикация, оповестена в уеб страницата Upworthy, той споделя своя опит за скръбта, поддръжката и изцелението.

След всички години, в които съм работил като консултант на хора в тежки обстановки, това което ме впечатлява е какъв брой устойчиви са тези клишета. И най-лошото е, че те ни пречат да създадем единствето, което би трябвало да създадем в обстановките, в които животът ни се е преобърнал – да скърбим. Ето каква е истината: както споделяше моя наставник, Мегън Девайн:

„ Някои неща в живота не могат да се поправят. Могат единствено да се понесат. “

Скръбта е брутално мъчителна. Тя не ни връхлита единствено, когато някой почине. Когато една връзка се разпадне, скърбим. Когато опциите ни са разрушени, скърбим. Когато заболеем тежко, още веднъж скърбим.

Да загубиш дете не е нещо, което може да се оправи. Диагнозата нелечимо заболяване не е нещо, което може да се оправи. Тези неща може единствено да се понесат.

Нека бъде ясно: в случай че сте изправени пред покруса и някой ви каже, че по някакъв метод тази покруса е трябвало да се случи, за нея има причина, ще ви направи по-добри или, че в случай че поемете отговорност, това ще оправи нещата, имате цялостното право да отстраните този човек от живота си.

Да, разрухата може да докара до напредък, само че постоянно не е по този начин. Често тя унищожава живота. И частично това е, тъй като бързаме да сменяем тъгата със препоръки. С клишета.

Сега пребивавам невероятен живот. Имах плодородните благоприятни условия да изградя за себе си неконвенционален живот. Но загубата единствено по себе си не ме е направила по-добър човек. В някои връзки, тя ме втвърди.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР