Един безкрайно интересен човек, който не обича да дава интервюта,

...
Един безкрайно интересен човек, който не обича да дава интервюта,
Коментари Харесай

Човекът, който не обича рождените си дни

Един безпределно забавен човек, който не обича да дава изявленията, през днешния ден навършва 61. Баскетболната легенда Георги Глушков обаче не обича рождените си дни и не ги чества. Странна привичка, заложена му от детството.

" В нашето семейство рождените дни не бяха на респект. Големите празници бяха имените дни. Дядо ми беше Георги, аз съм кръстен на него. Баша ми беше Никола. Като дребен, единствено един път съм си събирал приятелчета у дома за мой рожден ден и тогава родителите ми не бяха вкъщи ", спомня си първият източноевропеец и единственият българин, играл в НБА.

Родителите му - агроном и здравна сестра, виждат в негово лице предстоящ доктор и горделивост на семейството. А той става... баскетболист. Баскетболът надалеч не е първата му обич. В Трявна, където израства, играе футбол - най-вече като вратар, въпреки че има два гола в учебен мач. Тренира и хандбал. Опитва и баскетбол.

" Любопитното е, че като баскетболист бях най-слаб. Не впечатлявах с нищо, даже не бях най-високият ", признава легендата и сегашен президент на родната федерация по баскетбол в студиото на " Тази неделя " по bTV, където бе специфичен посетител.

На 15, Глушков е висок малко над 170 см. Представете си какъв напредък настава в идващите му тийнейджърски години, с цел да се извиси до внушителните 207 см.
" За мен, в никакъв случай не е имало подобаващ номер кецове. Носех толкоз огромен номер, че просто нямаше такива и играех с няколко номера по-малки. Беше трудно и това повреди пръстите на крайници отбор ", споделя центърът, който получава първият си чифт същински кецове не от кого да е, а от звездата на Бостън Селтикс Кевин МакХейл.

" Бяха номер 52, единствено с един номер по-малки от моя крайник, паснаха ми идеално ", споделя през смях българинът за срещата си с американеца на Универсиадата през 1970-а. Години по-късно, двамата се засичат на терена в НБА, към този момент като противници. " Тогава му подсетих за случката, доста се смяхме ".


Глушков каца на летището във Финикс, щата Аризона, на 25 септември 1985 година Тогава е на 25, не знае нито думичка британски, само че е пуснат персонално от Тодор Живков. За прехвърлянето му българската страна прибира $200 000 - сума, от която Георги получава трохи.

Не всеки обиква Америка. Глушков не съумява. За една година изиграва 49 мача, смъква 15 кг, с цел да смени игровата си позиция и да се опитва като леко крило, а най-после хваща самолета назад към Европа, в търсене на щастието.

Открива го на Апенините. Следвайки завета на майка си, че човек не стопира да потвърждава себе си, стартира изначало. Прави забележителна кариера в тимовете на Казерта, Реджо Емилия и Сиена.

Открива и любовта в лицето на италианката Лучия. Двамата имат две пораснали към този момент дъщери - Андреа, която през днешния ден работи като преводач в родния град на майка си - Торино, и Никол, която приключва гимназия в София, а сега следва биология в Софийския университет " Св. Климент Охридски ".

Семейството се мести за непрекъснато в София през 2008-а, а от 2011-а, Глушков е президент на Българската федерация по баскетбол. Остава си все същата луда глава, прикрита зад осанката на безмълвен и мирен великан.

" Всяка година вървя да виждам мотори. Обмислям още веднъж да си купя мотор. Като живеех на млади години във Варна, имах страховит мотор. Качвах го с товарния асансьор до 14-ия етаж, на който живеех. Още си вардя ботушите и коженото долнище, както и две каски ", споделя Глушков, към този момент излязъл от студиото на " Тази неделя " и отбил се за малко в спортната редакция на bTV.

Питам го в действителност ли е сериозен в желанията си на 61, с разбири от стотици мачове колена и със своите 207 см, още веднъж да яхне мотор?

" Е, към момента се двоумя. Поправих си обаче колелото. Виж, него го карам, въпреки че като го спра пред супемаркета и вляза да пазаря, щом изляза и към него е протест на хора, които го гледат като музеен експонат. Просто е прекомерно огромно. После и мен ме гледат като музеен експонат и по този начин ", смее се рожденикът, който към този момент 10-а година е отпред на родния баскетбол.

Източник: Владислава Лазарова, bTV
Снимки: Sportal.bg
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР