Един автобус хора сме на тази земя и, като в

...
Един автобус хора сме на тази земя и, като в
Коментари Харесай

Д-р Деян Кюранов: Преди 234 години Имануел Кант е обявил своята теза за вечния мир

„ Един рейс хора сме на тази земя и, като в кино клишето, балансираме на ръба на пропастта. Някои към този момент паднаха долу. За да стигнем до Кант би трябвало първо да създадем по този начин, че да престане този извънредно рисков баланс и да се върнем, въпреки и покрай пропастта, само че на твърда земя. Не знам обаче дали ще имаме душевни сили да повярваме в разсъдъка, по този начин както Кант е вярвал. Без тази религия в общочовешкия разсъдък, концепцията за мир, камо ли за безконечен мир, е доста мъчно осъществима. “, споделя доктор Кюранов.
„ Кант написа, че когато има война, би трябвало да бъдат взаимно неразрешени такива дейности, които нарушават взаимното доверие и вършат невероятно сключването на същински мир. И той ги изрежда: вербуването на предатели, изпращането на политически убийци и кой знае за какво настрана - отровители. В 18-ти век отровата към момента се счита за особена измама. “, споделя Кюранов.

„ По време на война би трябвало да има най-малко някакво почитание взаимно, негласна нравственос. Всичко това е отишло по дяволите, убито от Първата международна война, доубито от Втората, при нас и комунизъм. То трансформира в анти образование тази анти гражданственост, това всеобщо съмнение. Всеобщото безволие се трансформира в норма. “, заключава доктор Кюранов.
Целият диалог на проф. Никола Алтънков с доктор Деян Кюранов можете да гледате във видеото:

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР