е в средата на седмицата - 1 ден, когато се

...
е в средата на седмицата - 1 ден, когато се
Коментари Харесай

Денков иска 5-6 септември за началото на учебната година

е в средата на седмицата - 1 ден, когато се чака върхът на вълната с Омикрон. Основният претекст за предлагането на удължение - от 29 януари до 7 февруари - са сигналите от всички страни за отмалялост за учители и възпитаници. Това съобщи министърът на образованието Николай Денков пред Нова телевизия.

Относно карантината - в страната обстановката е доста пъстра - карантинираните учители са 3.7%, като в Благоевград са 8.5%, Търговище - 1.08%, за възпитаници приблизително - 2.58%, като в Бургас - 5%, в Търговище - 0.5%. Най-много болни възпитаници са в София-град, даде информация министърът.

Ще се компенсира през лятото за пропуснатите познания с спомагателни занимания - уточни Николай Денков. Той сподели, че след края на образователната година ще се даде разбор за всяко дете и може да се употребява до 30 юни за дребните възпитаници да останат тези, които имат потребност, за занимания с учителите. А за останалите ще има спомагателни форми - като да вземем за пример " Отново дружно ".

Учебната година приключва по проект, безапелационен е Денков.

 Девет почивни дни за учениците, към този момент учебните заведения няма да затварят
Девет почивни дни за учениците, към този момент учебните заведения няма да затварят

Денков предлага отмора за децата от 31 януари до 4 февруари

Началото на образователната година е по-гъвкаво, само че за това би трябвало да се убедят родители, и възпитаници, учители. Той е надълбоко уверен, че тя би трябвало началото да е издърпано десетина дни по-рано - 5-6 септември. Кое е по-важно - септемврийското море или образованието, пита риторично министърът.

Има струпване на дефицити измежду учениците, уточни още той. Трябва да се компенсира с извънкласните форми за социализация, с спомагателни занимания по спорт да се компенсира затварянето, с просвета и изкуства поради компютърното образование, изясни Денков.

Министър Денков разяснява и напрежението с изпитване на учениците - онлайн и присъствено. По думите му МОН е дало рекомендация да се изпиват присъствено учениците, които са онлайн, защото за тях не е ясно какво се случва, когато се изпитват на място. За това имало и напрежение измежду родители. Тъй като обаче вълната от Омикрон настава, рекомендацията на МОН не била съответна. Около 15% се образоват онлайн по избор на родителите, заяви Денков.

За тестванията на учениците министърът съобщи, че има вяра в тестването и уточни, че на този стадий става един път в седмицата и в случай че се наложи, ще се мисли и за два пъти.

За заплатите на учителите Николай Денков не изиска да каже с какъв брой и от кой момент се покачват, уточни единствено, че е декларирано в бюджета.

 Янка Такева настоя огромните възпитаници да минат онлайн
Янка Такева настоя огромните възпитаници да минат онлайн

МОН не усеща пулса на просветителната система
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР