Е-тата на етикетите на продуктите означават Европа, това означава, че

...
Е-тата на етикетите на продуктите означават Европа, това означава, че
Коментари Харесай

Наш експерт защити Е-тата в продуктите

" Е-тата " на етикетите на продуктите значат Европа, това значи, че Европа подсигурява за този артикул, че това, което е вложено в него като софтуерна добавка има за цел или да усъвършенства типа, или да удължи неговата продължителност, или да улесни технологията за приемането на продукта ", съобщи ръководителят на Българското сдружение по хранене и диететика проф. Божидар Попов, представен от Дарик.

" Тези " Е-та " значат някакъв нутриент, някакво хранително вещество, което е регламентирано да се влага тъкмо в избран артикул в избрани количества. Ако се съблюдават условията да се влагат тъкмо избрани количества от това вещество в дадения артикул, няма никакъв риск, уточни проф. Попов.

" Преди години се подвигна огромен звук за аспартама. За него Европейската организация за сигурност на храните излезе със особено мнение, че аспартамът в тези количества, в които се влага, в безалкохолни питиета и някои други сладкарски произведения не крие никакъв сериозен риск за здравето и поколението на индивида. Теоретичен риск има, в случай че един човек всеки ден изпива по 10 кена от безалкохолна напитка с аспартам в продължение на 10 години, което на практика не може да се случи ", означи специалистът.

И това е забавно: Бабите ни не са пили витамини, само че за нас е наложително - четете на най-полезния здравен уебсайт Zdrave.to

Това важи освен за аспартама, важи и за подсладителите, оцветителите, ароматизаторите, които се влагат в най-различни артикули, разяснява проф. Попов. По думите му по-голямата част от тези " Е-та " са естествени екстрахирани нутриенти - това са хранителни субстанции от плодовете, зеленчуците и някои билки. Извличат се тези съставки и се влагат в продуктите като обогатители, те обогатяват по отношение на технологията, добави той.

Примерно, витамин С е консервант, витамин А се употребява като консервант, а лецитинът е вещество, което е най-мощният антихолестеролов фактор, който понижава холестерола. Пропускът е, че след всяко " Е " на етикета на продукта в скоби би трябвало да е записано какво съставлява то и да не се плашат хората. Например, " Е 300 " е витамин С и хората да знаят, че става въпрос за витамин С. От ябълката да вземем за пример се извличат 10 " Е-та ", които се влагат в разнообразни артикули, разясни специалистът.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР