Дюна до плаж Каваците край Созопол е представена като земеделска

...
Дюна до плаж Каваците край Созопол е представена като земеделска
Коментари Харесай

Тома Белев: Дюна до плаж "Каваците" бе преобразувана в нива, за да се застрои

Дюна до плаж " Каваците " край Созопол е показана като земеделска земя в нова профилирана карта. Преобразуването е признато на база наново изследване на място от екип, изпратен от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). При първото, направено през юли 2022 година от специалисти на Българска академия на науките, дюната си е дюна.

Три месеца по-късно обаче различен екип, изпратен от служебния екоминистър Росица Карамфилова, приема, че не е дюна. На това съображение Комисия на Агенцията по геодезия, картография и кадастър утвърждава профилирана карта, в която дюната е нанасена като равнища.

" После ще се промени предназначението и тя ще стане за застрояване - всичко е направено поради това ", разяснява Тома Белев, някогашен зам.-министър на екологията. Странно за какво министър Карамфилова е пращала втори екип, откакто първият е бил от специалисти фитоценолози и геоморфолози от Българска академия на науките, запита риторично той в обществената мрежа на 29 март. И добави за " Дневник ", че във втория екип е бил включен компютърен експерт. " Как той ще се произнася кое е дюна и кое - не ", чуди се Белев.

Няколко часа след поста му Министерство на околната среда и водите разгласява на уеб страницата си вест със заглавие " Министерство на околната среда и водите изрази изключително мнение и не съгласува плана на профилираната карта на дюните на " Каваците ". В нея се коментира, че на съвещание на въпросната комисия в Бургас за приемане на карта на дюните отвън плажовете " Каваците " само представителят на Министерство на околната среда и водите е изразил противоречие с данните за местоположението на пясъчните дюни. В текста се изяснява, че " дефиницията за пясъчна дюна, дадена от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие създавала опция за разнообразни тълкования и води до различнопосочни резултати ".

В позицията на Министерство на околната среда и водите не е маркирано дали " особеното мнение " на представителя на министерството в комисията е спряло процедурата дюната да стане равнища. " Напротив, изобщо не е спряло преобразуването на дюната в земеделска земя ", изясни Белев.

" Страшна мафия. И вековните гори ги водят пасища, и дюните станали ниви. Продажници нагли ", разяснява случая в обществената мрежа Александър Дунчев, някогашен шеф на Агенцията по горите и някогашен народен представител от " Продължаваме промяната ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР