Дядото на журналиста бил личен лекар на крал Абдулазиз ал

...
Дядото на журналиста бил личен лекар на крал Абдулазиз ал
Коментари Харесай

Убитият Кашоги - приятел на Бен Ладен

Дядото на журналиста бил персонален доктор на крал Абдулазиз ал Сауд, създател на Саудитска Арабия

Убитият саудитски публицист Джамал Кашоги е бил другар на терорист №1 Осама бен Ладен. Заради рецензии към властта в Рияд той бе застигнат от ужасяваща гибел, като най-вероятно е бил малтретиран, разчленен или обезглавен.

Кашоги е роден през 1958 година в град Медина. Неговият дядо е бил персонален доктор на крал Абдулазиз ал Сауд, създател на Кралство Саудитска Арабия. Чичо му е умрелият предходната година милиардер и търговец на оръжие Аднан Кашоги - считан през 80-те години за най-богатия човек в света. Негов братовчед пък е египтянинът Доди ал Файед, ухажор на принцеса Даяна. Двамата умират при злополука в Париж.

Журналистът приключва университета в Индиана, Съединени американски щати, след което се връща в родината си. Започва работа за саудитски медии през 1980 година и отразява войната в Афганистан, която е в своя пик. По време на работата си Джамал Кашоги се среща с доста арабски бойци, измежду които и Осама бен Ладен, който тогава има репутацията на воин от войната. Според разнообразни източници двамата се сприятеляват и поддържат връзка до атентатите в Съединени американски щати на 11 септември 2011 година След кървавия гнет журналистът се разграничава от водача на “Ал Кайда ”, макар че му взема две изявленията. Кашоги даже посетил Бен Ладен в средата на 90-те години, когато той се е криел в Судан. Целта му била да го убеди да се откаже от тероризма и да се върне в Саудитска Арабия. Журналистът бил единственият, който не е от кралското семейство и знае за връзките сред Рияд и “Ал Кайда ”. Джамал Кашоги бързо се издига и даже става консултант на висши чиновници в държавното управление на Рияд, което му урежда работа в най-хубавите издания в страната. Дълго време той се движи измежду ръководещия хайлайф, което му разрешава да научи най-мръсните им секрети, за което може да е бил погубен. От 1991 до 1999 година той е сътрудник в Афганистан, Алжир, Кувейт, Судан, Близкия изток. През 2003 година е

уволнен като

основен редактор

на в. “Ал Уатан ”,

тъй като разрешава на публицист да подлага на критика ислямския академик Ибн Таймия, считан за създател на уахабизма.

От 2007 година до 2009 година Кашоги работи като медиен консултант на принц Турки ал Файсал, който тогава е дипломат в Съединени американски щати и Англия. Бил е и основен редактор на телевизионния канал “Ал Араб ”. Зад него стоеше саудитският милиардер принц Алуалид бин Талал - един от десетките арестувани по разпореждане на принц Мохамед бин Салман в хотел “Риц-Карлтън ” в нашумялата интервенция срещу корупцията през 2017 година

Кашоги къса връзки със саудитските управляващи при митингите на Арабската пролет, които минаха през района през 2011 година След тях той става водещ критик на своето държавно управление и бранител на умерените ислямисти, считани за екзистенциална опасност от Саудитска Арабия.

През 2017 година саудитецът отива в заточение в Съединени американски щати след серия от сериозни материали против престолонаследника принц Мохамед бин Салман. Там Кашоги стартира работа за в. “Вашингтон пост ”, а като причина за напускането на родината си акцентира боязън от арест и репресии.

“Принцът се държи

като Владимир Путин,

постанова доста селективна правдивост ”, написа за престолонаследника журналистът.

Джамал Кашоги посещава консулството на Саудитска Арабия в Истанбул на 28 септември, с цел да попита по какъв начин да получи документ, с който да потвърждава, че е разведен с първата си брачна половинка. Това му е належащо, с цел да може да подписа брак с 36-годишната си турска избраница. Дипломатически представители го посрещат другарски и му споделят да пристигна след седмица, с цел да получи документа. Кашоги възнамерявал да се ожени за турската си другарка на 3 октомври, ден след приемане на удостоверението. При повторното си посещаване в саудитското консулство на 2 октомври обаче Кашоги изчезва безследно. През последните месеци той казвал на сътрудниците си, че се опасява за живота си.

Той бил купил дом в Истанбул и съгласно приятелите му възнамерявал да разделя времето си сред Истанбул и щата Вирджиния, където имал апартамент от 2008 година

Искал да се откри

в родината на

предците си - Турция

Джамал Кашоги желал да се откри в родината на своите предшественици - Турция. Те са живели в днешна Централна Турция. Фамилното му име значи “производител на лъжици ” и на турски се произнася като Кашъкчъ.

Еяд Алхаджи, сирийски кинематографист, споделя, че Кашоги бил “енциклопедия ” за историята на района. Алхаджи си сътрудничил с журналиста по план за документален филм за живота на Фахредин паша, последния османски шеф и боен комендант на Медина, отбранявал града по време на арабски протест през Първата международна война. По време на боевете фамилията на Кашоги било прогонено - някои избягали в Измир в днешна Турция, а други - в Дамаск.

ВРАГЪТ

Принцът модернизатор - по този начин мнозина назовават Мохамед бин Салман, за който се счита, че управлява Саудитска Арабия, откакто беше посочен за престолонаследник през 2017 година Принцът разреши на дамите да карат и да посещават футболни мачове. Направи радикална смяна и като върна кината в страната. През 2017 година обаче той подреди арестуването на към 200 души - принцове, министри, някогашни министри, предприемачи, в границите на невиждана чистка.

РЕАКЦИЯ

Президентът на Съединени американски щати няколко пъти смени мнението си по случая “Кашоги ”. Първо Доналд Тръмп заплаши Рияд със съществени наказания, само че по-късно се отметна от думите си. После разгласи, че принц Мохамед бин Салман не знае нищо за изгубването.

ГОДЕНИЦАТА

Туркинята Хатидже Дженгиз чакала Кашоги 11 часа пред консулството в Истанбул. Двамата желали да живеят сред Съединени американски щати и Турция поради фамилията на Дженгиз.

ЧИЧОТО

Чичото Аднан Кашоги е една от основните фигури в аферата “Иран-контри ” за тайната продажба на американско оръжие на Иран. Печалбата употребява за доставка на оръжие на опозицията в Никарагуа. Доставките правел с яхтата си - 86-метровата “Набила ”, която по-късно е купена от президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп. Яхтата е снимана в един от филмите за Джеймс Бонд. Кашоги умира през 2017 година на 82 година Оставя харем и положение, оценено на 4,2 милиарда $. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР