Двустранният въпрос между България и Северна Македония трябва да бъде

...
Двустранният въпрос между България и Северна Македония трябва да бъде
Коментари Харесай

Илхан Кючюк: Двустранният въпрос между България и Северна Македония трябва да бъде разрешен

Двустранният въпрос сред България и Северна Македония би трябвало да бъде позволен. Има дефинирани съответни оферти, дефинирани като 5+1, от българската страна взаимно с европейските институции. Те са на вниманието на управляващите в Скопие. Те имат намерение да дадат отговор в напълно къс период. Не виждам учредения за какво да не се беседва в допълнение по тях. “ Това сподели за БНР eвродепутатът от „ Обнови Европа “ Илхан Кючюк.

„ Има пътна карта, има 6 условия, които България е поставила на масата. Предстои да се отговори от македонска страна на тях. Говорим за инфраструктурни планове – някои от тях към този момент се развиват. Тоест, дано да кажем – България да преразгледа своята позиция на база това, което беше реализирано през последните години “, добави още Илхан Кючюк.

За да не остане районът в сивата зона, той би трябвало да се трансформира в интегрална част от съюза. Явно е, че би трябвало да бъдат дадени съществени гаранции, че договорът от 2017 година ще бъде спазен “, сподели той.

„ Разговаряйки за историята, на мен ми се коства, че ще загубим диалога за предишното. Осъзнавам, че историческият диалог е доста значим, само че и диалогът за бъдещето е доста значителен. И ми се желае новото държавно управление да гледа на Република Северна Македония не като на проблем, а като на стратегически запас. Да имаме план-програма, външнополитическа и тези хрумвания, залегнали в програмата, да бъдат съществено финансово подплатени и да се употребява включая европейския инструментариум “, разяснява Кючюк.

„ Огромна покруса, която се случи на македонския народ. Изживяват го всички, без значение дали са македонци, албанци, турци, босняци, сърби. Виждам голямата тъга в лицата на хората. Не вършат изключение и политиците “, сподели Илхан Кючюк.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР