Двудетният модел на семейството е предпочитаният от хората в репродуктивна

...
Двудетният модел на семейството е предпочитаният от хората в репродуктивна
Коментари Харесай

Колко деца трябва да има едно семейство в България?

Двудетният модел на фамилията е пожеланият от хората в репродуктивна възраст у нас, демонстрират резултатите от изследванията, провеждани през последните десетилетия. И през 2021 година преобладаващата част от мъжете и дамите считат, че фамилията би трябвало да има две деца – 63.3%, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ) въз основа на извадково проучване „ Раждаемост и репродуктивно държание “, съпътстващо Преброяване 2021.

На второ място в разпределението е мнението, че фамилията би трябвало да има три деца (17.1%), следвано от семейство с едно дете (7.9%). През 2021 година 9.4% от хората в репродуктивна възраст не могат да преценяват какъв брой деца би трябвало да има фамилията в България. Многодетният модел на семейство с четири и повече деца е приоритет за 2.0% от запитаните.

В изследването са обхванати всички дами на възраст 15 - 49 години и всички мъже на  възраст 15 - 59 години, които живеят всекидневно в 7 386 инцидентно определени жилища. Успешно интервюирани са 4 368 лица в посочените възрастови групи.
Колко деца съгласно Вас би трябвало да има едно семейство в България?--> ЕдноДвеТриЧетири или повечеНито едноНе мога да преценяРезултати
Промяна в репродуктивния блян

Промяната в репродуктивния блян (субективната визия на хората за това какъв брой деца би трябвало да има фамилията в България) на мъжете и дамите в България през последните двадесет години е в положителна посока, като се има поради, че:
    усилва се делът на хората, съгласно които фамилията би трябвало да има три деца – от 11.8% през 2001 година на 17.1% през 2021 година;    повече от два пъти понижава делът на мъжете и дамите с блян за семейство с едно де-те – от 19.8% до 7.9%;     доста понижава делът на лицата, които смятат, че фамилията не би трябвало да има деца – от 3.2% до 0.3% през 2021 година.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР