Двойно повече досъдебни производства – 143, са били образувани по

...
Двойно повече досъдебни производства – 143, са били образувани по
Коментари Харесай

Двойно повече производства за купуване на гласове: МВР

Двойно повече досъдебни производства – 143, са били формирани по сигнали за пазаруване на гласове на предварителните парламентарни избори на 2 април. Това оповестиха от Министерство на вътрешните работи на конференция в понеделник, 3 април.

" Успяхме да се оправим със задачата да осигурим сигурност на гласоподавателите, да дадем опция на жителите да упражнят правото си на избор. Без съществени произшествия мина изборният ден. Потенциални проблеми посочихме още преди този момент и те се осъществиха. Стана ясно, че с връщането на хартиената бюлетина се усилиха опитите да се манипулира вотът – станахме очевидци на това. Изпълнихме обещанието си да противодействаме сполучливо. Производствата по тези избори са 2 пъти повече по отношение на предходните. Не позволихме тези практики да повлияят значително на резултатите ", разяснява Демерджиев.

" Често в листите се включват лица, познати на полицията за пазаруване на гласове. И в този момент имаше такива. Апелирам политическите партии деликатно и точно да ревизират тези хора. Защото по този начин хора получават имунитет да правят тази активност, без ние да можем да противодействаме ", добави още той.

На въпрос кои партии са били най-активни по отношение на обезпечаване на корпоративен и платен избор, министърът отвърна: " Корпоративният избор доста по-трудно се открива. Свършихме доста работа, имаме производства и инспекции. Основно сигналите по линия на корпоративния избор касаят политическа партия ГЕРБ. Имаше няколко такива случая ".

" Отговорност на прокуратурата е да работи с процесуално-следствени дейности. Ние докладваме на прокуратурата, а нейна е задачата да набележи всички дейности, които да доведат до триумф. Следете деликатно за такива случаи, когато са намесени партийни функционери. Става въпрос за партии, които обичайно притеглят внимание по време на изборния развой – главно са две политически партии ", добави Демерджиев.

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР