Двойно платиха родителите, за да екипират малчуганите си за училище.

...
Двойно платиха родителите, за да екипират малчуганите си за училище.
Коментари Харесай

90% поскъпна подготовката на първолак за 15 септември

Двойно заплатиха родителите, с цел да екипират малчуганите си за учебно заведение. От 40 до 90 на 100 по-скъпа излезе подготовката за новата образователната година, сочат наблюденията на притежатели на книжарници в София, съобщи БНР. Думите им се удостоверяват и от журналистически инспекции през 2021 година и в този момент.

Между 650 и 800 лв. излиза подготовката за първия образователен ден през 2022 година, сочи наблюдението на bTV. Сходно пресмятане направиха и публицистите на Nova през 2021 година, като тогава сумата вариваше от 400 до 500 лева

Най-голям е растежът на цените на тетрадките и образователните пособия поради повишаването на хартията. Учебниците нарастнаха от 30 до 50%. В същото време, в някои от образователните заведения, родителските срещи към момента не са извършени и затова майки и татковци са в незнание какво би трябвало да купят за учениците си.

Всяка тетрадка коства сред 0,50 ст. и 1 лева, а тези с твърди и първокласни корици и с по-голям брой листи прескачат даже 5 лева, сочи пък инспекцията на Frognews. Така за писалищен материали, тетрадки, блокчета, писалки и други сходни принадлежности броим към 70-80 лева, пресметнаха от медията.

Следват образователните такъми по лист. " Цената е от 70 лева до 95., а 70-79 лева.  бяха миналогодишните ”, сподели пред bTV продавач-консултантът Деляна Тончева. " Най-скъпи са тетрадките, защото хартията се подвига към този момент от няколко месеца, непрестанно има придвижване нагоре. Може би с към 20% ",  добави тя.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР