Двойният убиец от Соло“ Илиян Тодоров ще бъде екстрадиран в

...
Двойният убиец от Соло“ Илиян Тодоров ще бъде екстрадиран в
Коментари Харесай

Борислав Сарафов: Двойният убиец от „Соло“ ще бъде екстрадиран в България на 1 март

Двойният палач от „ Соло “ Илиян Тодоров ще бъде екстрадиран в България на 1 март, заяви през днешния ден пред публицисти и.ф. основният прокурор Борислав Сарафов. Той разясни, че управляващите в Узбекистан, където е арестуван Тодоров, са удостоверили екстрадицията, поискана от България. Очаква се Тодоров да дойде с полет през Мюнхен.

Осъденият за двойно ликвидиране беше арестуван на 1 март 2023 година на летището в Ташкент преди полет за Истанбул. От прокуратурата тогава оповестиха, че Тодоров е бил спрян за инспекция, след което е открито, че паспортът му е фалшифициран и той е задържан. След това е било открито, че става дума за търсен с Европейска заповед за арест и червен бюлетин на Интерпол.

Илиян Тодоров беше наказан на пет години затвор в Узбекистан за подправения паспорт. Президентът на страната Шавкат Мирзийоев обаче го амнистира, с цел да може да бъде екстрадиран в България. Тодоров беше освободен от пандиза, само че след това незабавно арестуван – към този момент по искане на нашата страна.

През декември 2013г. Тодоров беше дефинитивно наказан на пожизнен затвор за двойното ликвидиране пред дискотека " Соло ", което бе осъществено на 18 април 2009г. Кирил Въжаров и Васил Александров бяха наръгани смъртоносно с нож в гърба, а приятелят им Кирил Димитров беше ранен.

До нещастието се стигна след спор сред две компании. За двойното ликвидиране и опита за ликвидиране беше упрекнат точно Тодоров, който след два дни се съобщи в полицията, само че още тогава беше трансформирал външния си тип и се появи късо подстриган и изрусен.

През 2011 година състав на Софийския градски съд (СГС) с ръководител Румяна Ченалова, която няколко години по-късно беше уволнена от правосъдната система, оправда Тодоров и го освободи от ареста. В хода на делото стана ясно, че директно след убийството Тодоров се качил на такси и споделил на водача: „ Май наръгах един “, само че съгласно съда не било изяснено кого е наръгал, а откритият у него нож бил проучен единствено за кръв и ДНК, само че не и дали може с него да е било осъществено убийството.

Така съдът одобри, че има единствено косвени доказателства против Тодоров. Присъдата беше подписана с изключително мнение от младшия арбитър Мария Дончева, която беше безапелационна, че веригата от косвени доказателства не е прекратена и те водят до единствения вероятен извод, че точно Тодоров е наръгал момчетата.

След това Софийският апелативен съд анулира оправдателната присъда и го осъди на пожизнен затвор, а в края на 2013 година Върховният касационен съд (ВКС) удостовери неоправдателната присъда. Едва тогава обаче стана ясно, че Тодоров се е укрил, евентуално още когато е бил освободен от ареста след първото му оправдаване. 

 

 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР