Двойката в момента е обвинена в предаване на поверителна търговска

...
Двойката в момента е обвинена в предаване на поверителна търговска
Коментари Харесай

Европа вади на светло руските шпиони frognews.bg

Двойката сега е упрекната в предаване на поверителна комерсиална информация в ръцете на съветските шпиони от ГРУ, които отхвърлят обвиняванията. Задържаният мъж, руснак, преместил се в Швеция през 90-те години на предишния век и приел шведско поданство, остава в ареста, а брачната половинка му, също рускиня, приела шведско поданство, е освободена. Полицията показва, че тя остава обвинена по случая, пишат от “Politico ”. 

 

Същата седмица в Стокхолм стартира правосъдно дело против двама братя, които са упрекнати в предаване на секрети от шведските служби за сигурност на Руската федерация - обвинявания, които от ГРУ също отхвърлят. 

 

Процесът против братята, който стартира на 25 ноември и се чака да завърши по-късно този месец, се концентрира върху обвинявания, че по-големият брат е откраднал файлове от своите работодатели, две шведски разследващи организации, с цел да ги даде на по-малкия си брат - който от своя страна ги е предал на ГРУ в подмяна на пари в брой.

Документи, оповестени преди процеса, разкриват по какъв начин полицията е следила по-малкия брат и го е засякла да хвърля корав диск в публичен резервоар за отпадък, откакто брат му е бил арестуван.

 

Шпионски скандал се развихри и в Норвегия. Мъж, за който в този момент се счита, че е офицер от ГРУ, неотдавна беше задържан на път за лицей, където е работил под подправена идентичност като бразилски учен. 

В Нидерландия пък съветски разузнавач безрезултатно се опита да си обезпечи стаж в Международния углавен съд (МНС), употребявайки подправената идентичност на бразилски жител, която е изграждал повече от десетилетие, съгласно холандското разузнаване.

 

Всички тези случаи сочат към смяна в метода, по който европейските страни се оправят с контраразузнавателните интервенции: по-малко замитане на случаи под килима и повече шумни преследвания. 

 

Целта наподобява е да предизвести европейските жители за заканите, пред които са изправени, като в същото време изобличава Москва и основава пред Владимир Путин провокации при отричането на шпионската активност на Кремъл.

 

Естония води по присъди против съветски шпиони. Скорошен отчет на откриватели от Агенцията за проучвания в региона на защитата на Швеция, разглеждащи правосъдни каузи към подкрепян от страната шпионаж в Европа през десетилетието до 2021 година, откри, че трите балтийски страни Естония, Латвия и Литва са водещи във връзка с присъди за шпионаж в интерес на Москва. Само Естония е виновна за половината от общия брой.

 

Според оценката на откривателите това няма доста общо с това, че балтийските страни са цели на разузнаването. По-скоро това е ясна индикация за тяхното предпочитание да показват какъв брой същинска е опасността от шпионаж най-вече от Руската федерация, само че и в някаква степен от страна на Китай. В същото време показват способността си да залавят и осъждат шпиони. 

 

В обсъждания в шведския отчет интервал наподобява Русия шпионира по-агресивно шпионира европейските си съседи. Според Майкъл Йонсон, един от създателите на отчета, това подхранва спор измежду набелязаните страни за това какъв брой намерено би трябвало да се оправят с опитите на Москва за шпионаж.

Концепцията за по-видима контраразузнавателна тактика е почнала да се постанова, счита Йонсон. Неотдавнашните арести в Норвегия и Швеция, както и осъждането на шведски съветник за шпионаж за руснаците през 2021 година, показват това.

Добавете към уравнението по какъв начин Скандинавия сега е гореща точка за сигурност: Швеция и Финландия са нащрек поради устрема към НАТО, до момента в който Норвегия е изключително загрижена за целостта на своята нефтена и газова инфраструктура след скорошен бойкот на тръбопроводите " Северен поток " под Балтийско море.

 

Също по този начин в Норвегия сега се организират поредност от правосъдни процеси против руснаци, упрекнати в пилотиране на оборудвани с камера дронове над скандинавската страна в нарушаване на норвежкия закон, който категорично не разрешава на руснаците да вършат това.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР