Дворецът Врана е собственост на държавата, а не на Симеон

...
Дворецът Врана е собственост на държавата, а не на Симеон
Коментари Харесай

Съд реши в полза на държавата срещу Сакскобургготски за двореца Врана

Дворецът " Врана " е благосъстоятелност на страната, а не на Симеон Сакскобургготски, реши арбитър Петя Алексиева от Софийския градски съд. Уважен е искът на страната, оповестиха от съда. Дворецът и парка или другояче казано целият комплекс, в който влиза централна постройка на двореца с повърхност от 2013 кв. м., още над 20 постройки, оранжерии, е съвсем 1000 дка. Решението предстои на обжалване пред Апелативния съд.

Решението бе предстоящо, защото след решаващия акт на Върховния касационен съд от 2012 година за отхвърли на реставрация на чифлика Кричим, всички съдилища се произнасят по еднакъв метод - въз основа на това решение. Така последният български цар се оказа единствен в Европа, който не е придобил частна благосъстоятелност.

Сградата на двореца, дружно с парк „ Врана ", е издигната от цар Фердинанд в края на XIX - началото на XX век и от този момент е употребена за дом на царската фамилия, в това число и от Сакскобургготски от завръщането му в България до момента. От три години там се обитава и музей на Третото българско царство, основан от него.

След последното решение за „ Врана " остава да чака на първа инстанция единствено делото за 16-те хиляди декара рилски гори. А на последната висша инстанция са в развой на обжалване решенията за Царска Бистрица и земеделското стопанство „ Врана " (ползвано от бившето УБО).

През ноември 2017 година държавното управление и Симеон Сакскобургготски демонстрираха желание да сключат съглашение за парцелите отвън тези, за които към този момент се е произнесла последна инстанция. Но Обединените патриоти в лицето на Вътрешна македонска революционна организация и " Атака " се оповестиха срещу и министър председателят Борисов не посмя да продължи диалозите.

В Европейския съд в Страсбург чакат решение две тъжби на Симеон Сасккобургготски, както и една за мораториума на Народното събрание от 2009 година, поставящ под забрана реституираните парцели до приемането на закон, само че подобен и до момента не е направен.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР