Движението за права и свободи (ДПС) ще предложи да отпаднат

...
Движението за права и свободи (ДПС) ще предложи да отпаднат
Коментари Харесай

ДПС: Обществото да финансира партиите

Движението за права и свободи (ДПС) ще предложи да отпаднат рестриктивните мерки за финансиране на партиите от юридически лица и таванът за финансиране от физически лица, заяви депутатът от ПГ на Движение за права и свободи Йордан Цонев пред кореспонденти след среща с групата на „ Българска социалистическа партия за България “ за размера на партийните дотации.

„ Нашата позиция я знаете - ние сме за публично финансиране, поддържали сме го през годините. Бяхме срещу референдума и срещу това, че на обществото не се изяснява, че политическите партии имат потребност от намерено публично финансиране, с цел да не стане след това по-скъпо за бюджета, с цел да не се възобновят остарели връзки с бизнеса, които не са добре нито за страната, нито за бюджета, нито за политическия развой. В тази връзка какво имаме: поканени сме за диалози от Българска социалистическа партия в изискванията на признато на първо четене предложение за дотация от 1 лева Субсидия от 1 лева е равно на дотация от 0 лева Това не устройва политическия живот на партиите, те имат по-голяма потребност “, сподели Цонев.

Според него дотация от 4, 5 или 6 лева устройва единствено двете огромни партии. „ Всички останали партии имаме сред 200 и 300 хиляди гласове “, сподели Цонев и уточни, че тези дотации няма да стигат на партиите да си платят разноските, да не приказваме за медийните такива. Според него или би трябвало да остане общественото финансиране, тъй че партиите да могат да водят естествен политически живот, или да се мине към финансиране по другия метод - през физически и юридически лица.

„ Доколкото индикациите от днешния ден са, че ръководещите партии ще одобряват предлагането на ГЕРБ за 1 лева, нашето предложение е да отпаднат рестриктивните мерки за финансиране от юридически лица, както и таванът за финансиране от физически лица “, съобщи Цонев.

Целта на предлагането за дотация от 1 лева е опозицията да бъде унищожена преди локалните избори, оплака се Драгомир Стойнев от Българска социалистическа партия след срещата с Движение за права и свободи.

„ И двете политически сили се обединихме да продължи европейският модел на финансиране на политическите сили, само че в последна сметка всичко зависи от ръководещите и държавното управление “, сподели още Стойнев и добави, че ясно се демонстрира, че ръководещите няма да правят отстъпка.

„ Идеята е още в петък да бъде гласуван законопроектът и преди 1 юли да бъде утвърден, тъй че опозицията да не може да получи това финансиране, което е залегнало в нейния персонален бюджет. Това финансиране дава отговор на банките-кредиторки, които са ни заели своите средства да ги използваме в предизборната си акция. Целта е ясна – опозицията да бъде ликвидирана и унищожена преди едни толкоз значими избори като локалните, които предстоят. За нас е значимо и по тази причина молим към ръководещите - дано тази смяна да бъде придружена с един нескончаем разговор. Нека не се бърза. Прокрадва се концепцията дайте да смачкаме опозицията за локалните избори, в случай че може да ги унищожаваме, а по-късно към края на годината още веднъж да върнем дебата и да върнем дотацията, тъй като видяхме, че сгрешихме “, сподели Стойнев.

Зам.-председателят на парламентарната група на Българска социалистическа партия уточни още, че партията ще направи всичко допустимо, с цел да се разбере какво се случва в страната. „ Навремето един някогашен водач на ГЕРБ говореше за едни евроатлантически полезности, в случай че диктатурата е евроатлантическа полезност – здраве му кажи “, добави Стойнев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР