Двигателите на “Ал-Амал се запалиха в 17:30 ч. българско време

...
Двигателите на “Ал-Амал се запалиха в 17:30 ч. българско време
Коментари Харесай

УСПЕХ: Мисията на ОАЕ Ал-Амал пристигна в орбита около Марс!

Двигателите на “Ал-Амал ” се възпламениха в 17:30 ч. българско време и работиха 27 минути – толкоз време беше належащо, с цел да може автоматизираната междупланетна станция да забави скоростта си и да се трансформира в неестествен сателит на Марс. Тъй като радиосигналът пътува (макар и със скоростта на светлината) до Земята за 11 минути, управлението на експедицията удостовери началото на маневрата в 17:41 ч., а окончателното удостоверение за триумф получихме в 18:15 ч. 

ОАЕ организираха специално телевизионно предаване, на което демонстрираха идването на “Ал-Амал ” към Червената планета на живо.

Напомням на читателите, че автоматизираната междупланетна станция “Ал-Амал ”, която е необятна 2.37 метра, дълга 2.90 метра и с тегло 1 500 кг, е издигната в Съединени американски щати взаимно от екип от 150 емиратски и 200 американски инженери и учени. Конструкцията е осъществена в Лабораторията по атмосферна и галактическа физика към Колорадския университет, Съединени американски щати. Емиратите са похарчили за реализацията на роботизираната експедиция към $200 милиона, като в тази сума се включват и разноските по изстрелването, само че не и по осъществяването на научната стратегия.

Основните научни цели на експедицията са свързани с разгадаването на загадките на марсианската атмосфера. “Ал-Амал ” ще проверява какви са механизмите, по които водородът и кислородът напущат горните атмосферни пластове и отлитат в галактическото пространство. Това ще помогне в разкриването на мистерията за какво атмосферата на Марс е изтъняла, а планетата се е изменила. В предишното марсианската повърхнина е била топла и покрита с океани, а през днешния ден е студена пустиня.

На борда на автоматизираната междупланетна станция са инсталирани три издигнати в Съединени американски щати научни прибора:

– това е главната камера на задачата. Тя е основана от емиратски и американски инженери в Колорадския университет. Способна е да снима фотоси в ултравиолетовия и забележимия диапазон на електромагнитния набор.

– този инфрачервен спектрометър е конструиран в Аризонския университет, Съединени американски щати. Той ще учи температурните характерности на Марс, както и ледовете, водните пари и праховите вихрушки на планетата.

– ултравиолетов спектрометър, още веднъж основан в Колорадския университет от емиратски и американски инженери. Той ще учи горните атмосферни пластове на Червената планета.

ОАЕ е страна, която относително неотдавна демонстрира галактически упоритости. За пръв път Емиратите участваха в сателитно изстрелване през 2009 година, когато си партнираха с южнокорейска компания. Първият сателит, издигнат независимо от арабската страна, бе изпратен в космоса през 2018 година и той носи името “ХалифаСат ”.

Пристигналата през днешния ден към Марс експедиция на ОАЕ е роботизирана, само че страната има и пилотирана галактическа стратегия, която се реализира в съдействие с други страни. През септември 2019 година на борда на съветски транспортен съд “Союз ” бе изстрелян първият астронавт на Емиратите, който се споделя Хаззаа Ал Мансури. Астронавтът прекара на МКС към седмица. Амбициите на Емиратите са някой ден да изпратят човек на Червената планета. 

Напомням също по този начин, че “Ал-Амал ” е първата от трите задачи, които идват на Марс през този месец. След днешния триумф още на следващия ден чакаме позиционирането и на китайската задача “Тянвън-1 ” в околомарсианска орбита, а на 18-ти февруари на марсианската повърхнина ще кацне марсоходът на НАСА “Пърсъвиърънс ”. 

За повече информация: уеб страницата на “Ал-Амал ”

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР