Двете войни - започната от Владимир Путин на 24 февруари

...
Двете войни - започната от Владимир Путин на 24 февруари
Коментари Харесай

Посочете врага: Кое е общото между Путин и лидерите на Хамас

Двете войни - стартирана от Владимир Путин на 24 февруари 2022 година против Украйна и стартирана от палестинските бойци Хамас на 7 октомври 2023 година против Израел - на пръв взор са цялостна диаметралност. Поне от икономическа и изключително от демографска позиция. Но все пак сред тях има доста общи неща, написа Радио Свобода.

Фактът, че линията Газа е цъкаща бомба за популацията през последните десетилетия, е отвън подозрение. Около 2 милиона души живеят на доста дребна територия - единствено 360 квадратни километра (което е към три пъти по-малко от територията на " остарялата " Москва). Освен това популацията се удвоява на всеки 20-25 години, тъй като раждаемостта в линията Газа е една от най-високите в света. Най-голям дял от популацията са хора под 25 години. Средната възраст е 18 години, а измежду мъжкото население е още по-ниска.
Докато в този район действаше палестинската гражданска администрация, там се отглеждаха цитрусови плодове, които се доставяха на Израел. След като войнственото придвижване Хамас пристигна на власт, израелският пазар затвори. Така се стигна до най-високите равнища на безработицата измежду младежите под 25 години. И колкото и цинично да звучи, Хамас просто се освобождава от „ непотребната “ младост.

Друг е въпросът в Русия. Огромна незастроена територия. Естествен спад на застаряващото население. През 2021 година междинната възраст на популацията тук е повече от 40 години. Коефициентът на раждаемост (броят деца, родени от една жена) са 2 деца и това не се е трансформирало от 80-те години на предишния век. Тоест страната не е осигурила естествено възпроизводство на популацията си от десетилетия.

Войната в Украйна трагично утежни обстановката. Коефициентът на раждаемост падна под 1,5. Икономиката е изгубила забележителна част от мъжете в една релативно млада възраст. Сред тях са мобилизираните, починалите и ранените и напусналите страната. До 2022 година демографската рецесия беше най-малко смекчена от притока на мигранти. Но при 100 рубли за $ няма смисъл да ходите в Русия да печелите пари.

В резултат на това острият дефицит на личен състав се трансформира в главния проблем на съветската стопанска система, който публично се назовава „ рекордно ниска безработица “. През 2022 година Росстат записва оптимален спад на продуктивността на труда в Русия от 2009 година насам. Причината бе напускането на непознатите компании от Русия, които осигуряваха високата продуктивност.

Въпреки тези разлики, сред тези две войни имат доста общо. И Хамас, и администрацията на Путин имат главната цел да останат на власт допустимо най-дълго. И с цел да постигнете това, желаете или не, би трябвало да проявявате преданост към популацията. Това не работи посредством стопански средства (т.е. посредством възстановяване на стандарта на живот): дано ви припомня, че преди войната в Русия действителните приходи на популацията намаляваха през последните 10 години. Така че това, което остава, е остарелият потвърден способ - да посочите зложелател и да го обвинявате за всичките си неуспехи и провали.

И тогава всичко се подрежда от единствено себе си. Колкото повече са убитите и ранените, толкоз по-висока е степента на ненавист, подхранвана от пропагандата, към тези, които са избрани като „ врагове “. При това и външни, и вътрешни врагове. Войната оправдава битката против несъгласните с режима и разрешава на тези, които са на власт, да се разпознават с страната, със страната и с народа. Това се отнася в по-голяма степен за Русия, само че управлението на Хамас след началото на войната най-вероятно ще се изживява като въплъщение на цяла Палестина и всички палестинци.

Но това, което е главно общо сред настоящия ръководещи в Русия и палестинските управляващи е безспорното неявяване на най-малко някаква вяра за един по-добър сюжет на битие. И за тях персонално, и за жалост за народите, които въвлякоха в тези незаконни войни.

Превод: Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР