Двете страни в конфликта не успяха да договорят поредно удължаване

...
Двете страни в конфликта не успяха да договорят поредно удължаване
Коментари Харесай

Израел и Хамас сложиха точка на примирието и отново влязоха в бой

Двете страни в спора не съумяха да договорят следващо удължение на краткотрайното помирение, което изтече в 7 ч. през днешния ден (и българско време).

Сирените за въздушна паника бяха задействани рано тази заран в някои израелски региони покрай границата с Газа, заяви израелската социална телевизия " Кан ", представена от Ройтерс и Българска телеграфна агенция. Това е първият сходен случай от началото на примирието сред Израел и Хамас на 24 ноември.

Израелската войска заяви, че системата за Противовъздушна отбрана " Железен купол " е прехванала една ракета, идваща от палестинския анклав.

Информационна организация Шехаб, която се счита за близка до " Хамас ", написа в " Телеграм ", че в северната част на Газа са се чули изстрели и няколко детонации. Не се оповестяват повече детайлности, а Ройтерс отбелязва, че все още не може да удостовери информацията.

Израел е подготвен да възобнови сраженията с бойците от палестинската ислямистка формация " Хамас " в линията Газа " във всеки един миг ", съобщи нощес представителят на израелските Сили за защита (ЦАХАЛ) Даниел Хагари, представен от ДПА.

" Тази нощ, както и на следващия ден, ние сме подготвени да ударим във всеки един миг ", акцентира той.

Хагари изрази въпросната позиция малко преди освобождението на следващата група израелски заложници, държани от " Хамас ".

Израелската войска заяви късно нощес, че " Хамас " е предала на Червения кръст група от шестима заложници, откакто по-рано през вчерашния ден бяха освободени две дами, съобщи ДПА.

Говорителят на катарското външно министерство Маджид ал Ансари в обществената мрежа " Екс " съобщи, че в седмия ден на филантропичното помирение в линията Газа Израел ще освободи 30 палестинци в подмяна на 10 заложници, държани от " Хамас ", напомня Ройтерс. По думите му става въпрос 23-ма малолетни и седем дами.

Споразумението за филантропично преустановяване на огъня, което трябваше да изтече в четвъртък, бе удължено в последния миг.

Египет и Катар по-рано оповестиха, че поставят старания за продължение на филантропичното помирение сред " Хамас " и Израел с още два дни след продължаването му с един ден през вчерашния ден.

Същевременно представители на " Хамас " обявиха, че Израел отхвърля да одобри телата на трима заложници, които съгласно групировката са били убити при офанзива на ЦАХАЛ. Твърди се, че починалите са майка, 10-месечното ѝ бебе и четиригодишният ѝ наследник. " Хамас " популяризира и клип с бащата на децата, който също е бил похитен. Засега не ясно по кое време и при какви условия е направено видеото, отбелязва ДПА.

Даниел Хагари дефинира фрагментите като " психическа война " и сподели, че към момента няма удостоверение за гибелта на тримата заложници.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР