Двете основни предприятия в портфейла на холдинга произвеждат хидравлични елементи

...
Двете основни предприятия в портфейла на холдинга произвеждат хидравлични елементи
Коментари Харесай

"Стара планина холд" отчита 20% ръст на приходите и 7% по-висока печалба

Двете съществени предприятия в портфейла на холдинга създават хидравлични детайли

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Групата на " Стара планина холд " ще разпредели по-голям дял

Акционерите ще гласоподават за разпределение на общо 21 млн. лева от облагата на холдинга и предприятия от групата за 2017 година
19 мар 2018
Приходите на " Стара планина холд " нарастват с 16% през 2017 година

Машиностроителните предприятия в портфейла усилват продажбите си с близо една пета
23 яну 2018 С близо една пета по-високи са приходите на " Стара планина холд " за първото тримесечие на 2018 година в съпоставяне със същия интервал на предходната година. Това демонстрира консолидираният доклад на сдружението. Печалбата нараства с близо 7%.

Зад резултатите стои по-успешното показване на главните предприятия в портфейла на холдинга и най-много на машиностроителните фабрики " М+С хидравлик " и " Хидравлични детайли и системи " (ХЕС). Това е и повода управлението на " Стара планина холд " да ревизира прогнозите си за полугодието нагоре.

Портфейл

Казанлъшкото дружество " М+С хидравлик ", в което холдингът държи 30.91% от акциите, регистрира най-силен растеж от обществените сдружения в портфейла. За първото тримесечие продажбите на сдружението са се нараснали с над 27%, а облагата е скочила с близо 42%. ХЕС в Ямбол, където " Стара планина холд " има 64.53%, също покачва продажбите си (с близо 16%), само че облагата му понижава с малко над 8%.

Ръст на приходите от 11% отбелязва и пазарджишкият производител на батерии " Елхим-Искра " (в което холдингът държи 51.4%), само че облагата му се свива с близо 75%. Последното обществено сдружение, в което " Стара планина холд " има присъединяване, е производителят на козметика " Българска роза " (49.99%), което утежнява резултатите си през първото тримесечие (виж таблицата).

Холдингът има вложения и в няколко непублични сдружения, само че за тях липсват данни към края на март. Сред тях са трикотажните " Фазан " - Русе, и " Боряна " - Червен бряг, " Винпром " - Велико Търново, и други

Дъщерните сдружения на " Стара планина холд " работят главно за експорт, като основните им пазари са страните от Европейския съюз.

По-висока прогноза

" М+С хидравлик " и ХЕС имаха доста мощно показване и през 2017 година, когато приходите им набъбнаха с близо 20%. Това разреши на " Стара планина холд " да увеличи продажбите си с над 16% до 218.1 млн. лева Печалбата също се усили леко до 7.9 млн. лева Очаква се компанията да разпредели общо 4.75 млн. лева като дял. Заради липса на кворум общото заседание на акционерите беше отсрочено за 6 юни.

От холдинга регистрират, че първото тримесечие на 2018 година е посочило по-високи от плануваните резултати. Това е и повода управлението за завиши прогнозите си за полугодието. Сега упованията са приходите от продажби да набъбнат с 16.8% на годишна база и да доближат 125.7 млн. лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР