Двете италиански представителки част от “квадрумвиратИмената на Мария Арена и

...
Двете италиански представителки част от “квадрумвиратИмената на Мария Арена и
Коментари Харесай

Още членове на ЕП замесени в „Катаргейт“

Двете италиански представителки част от “квадрумвират ”
Имената на Мария Арена и Алесандра Морети посочени в заповед за арест

Седем евродепутати са към този момент директно забъркани в аферата

Разследването на Белгия за хипотетична корупция и пазаруване на въздействие от Катар и Мароко в Европейския парламент се разшири, демонстрира интернационална заповед за арест, с копие от която разполага електронно издание на “Политико ”.

Евродепутатите Мария Арена и Алесандра Морети са свързани с следствието, подхванато от белгийските прокурори, съгласно заповедта за арест на италианския евродепутат Андреа Козолино, който беше задържан предходната седмица по обвинявания в корупция, пране на пари и присъединяване в незаконна организация. Заповедта беше издадена на 10 февруари от белгийския следовател Мишел Клез.

Според документа Арена и Морети са били членове на “квадрумвират ”, дружно с Козолино и белгийския евродепутат Марк Тарабела, който също беше задържан предходната седмица. Четворката, съгласно заповедта, е изпълнила поръчка на някогашния евродепутат Пиер Антонио Панцери, хипотетичен главатар на мрежата, настояща в Европейския парламент, който подписа съглашение с белгийските прокурори, напомня “Политико ”.

Скандалът с пазаруване на въздействие раздруса столицата на Европейски Съюз, откакто белгийските управляващи обискираха домове и офиси през декември 2022 година на фона на обвиняванията, че Катар и Мароко са раздали пари и дарове, с цел да обезпечат удобно отношение в Европейския парламент. През идващите месеци институцията, която постоянно се изявява по въпроси, свързани с върховенството на закона и битката с корупцията, мина през интервал на самоанализ, до момента в който нейните водачи се опитваха да се дистанцират от забърканите и да проведат промени.

Сагата хвърли в светлината на прожекторите изключително внимание върху вътрешната работа на социалистите и демократите (С&Д) - групата, към която принадлежаха забърканите евродепутати. С&Д изключи Тарабела, Коцолино и някогашния вицепрезидент на Народното събрание Ева Каили и отговори през януари със собствен личен проект за антикорупция и бистрота.

Заповедта за арест, забелязана от “Политико ”, хвърля светлина върху степента, до която се допуска, че корумпираната мрежа е проникнала в Европейския парламент.

В един образец се споделя, че Арена и Морети са работили по указания на Панцери по време на среща по отношение на допустима парламентарна резолюция за Катар в края на 2021 година Панцери, който на този стадий към този момент не е евродепутат и не участва на срещата, дава указания на някогашния си помощник, като се опита да повлияе на възможното решение.

Планът и самоличността на членовете на по този начин наречения “квадрумвират ” са били разкрити точно от текстови известия, изпратени до Панцери от някогашния му помощник Джузепе Мерони, който към момента работи за групата на С&Д по това време, съгласно заповедта.

Документът разкрива, че в прихванат диалог Панцери разисква прокарването на марокански ползи посредством слагане на Коцолино или Каили в специфична парламентарна комисия, проверяваща потреблението на шпионски програмен продукт “Пегас ” за хакване на телефоните на публицисти, деятели и политици. Мароко, съгласно изказвания в медийни изявления, може да е употребила шпионския програмен продукт, с цел да хакне испанското държавно управление, напомня още “Политико ”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР