Двеста и петдесет хиляди литра бензин гълтат на година колите

...
Двеста и петдесет хиляди литра бензин гълтат на година колите
Коментари Харесай

Депутатските коли гълтат 250 000 литра бензин

Двеста и петдесет хиляди литра бензин гълтат на година колите от автопарка на Народното събрание (НС). Това излиза наяве от социална поръчка, оповестена от администрацията на Народното събрание.

Тя е на обща стойност 1,044 млн. лв. без Данък добавена стойност, само че с налога сумата стига до над 1,25 млн. лв.. Търгът е за доставка на гориво и е разграничен на три разнообразни процедури.

С първата Народно събрание желае да закупи 90 000 литра А-95Н, 10 000 литра А-98Н, още толкоз евродизел и 140 000 литра дизел с добавка. Сметките демонстрират, че колите на Народно събрание всеки месец харчат близо 21 000 литра гориво.

В автопарка на Народното събрание по лист има зачислени 102 автомобила. Това значи, че всяка от тях на месец употребява по 204 литра. Народните представители се возят най-вече на „ Фолксваген “, „ Мерцедес “ и БМВ, макар че Народното събрание разполага и с „ Пежо “, „ Форд “, „ Ситроен “ и „ Ленд Роувър “. Фолксвагените са 35 и бяха закупени през 2012 година, а с БМВ-та се снабдиха през 2007-а.  Най-старият „ Мерцедес “ е от 1998 година, а най-новият от 2004 година.

Другите две процедури са за гориво за отопление за потребностите на почивната база на Народното събрание във Велинград. Става дума за 10 000 литра дизел и 100 000 кубични метра метан. Последните се доставят в бутилки до три дни след поръчката. Има заложени и наложителни условия – калоричност не по-ниска от 8000 килокалории. При потребност количествата могат да се усилват.

Офертите би трябвало да се подадат до 14 септември, откакто предходната поръчка бе прекъсната. Причината – Народно събрание не бе показало планирани стойности на горивото, което ще им е нужно. Фирмата, която ще завоюва, би трябвало да има построена комерсиална мрежа от минимум 50 бензиностанции из цялата страна. Използват се карти за безналично заплащане. Народно събрание ще трансферира парите до 20 дни след издадена фактура и разпечатка, в писмен и електронен тип за месечен интервал. За скрити дефекти рекламации се вършат в период от 3 дни след зареждането.

В края на август администрацията на Народно събрание разгласи и друга поръчка – за настоящ ремонт и поддръжка на част от колите за 30 000 лв. без Данък добавена стойност.  Автосервизът би трябвало да има  най-малко трима автомонтьори, един автобояджия и един диагностик, ангажирани в осъществяването на поръчката. Сред другите условия е сервизът да разполага с база – своя или наета, която да е оборудвана със модерна диагностично-ремонтна техника. Това включва с изключение на и камера за боядисване и ускорено сушене на колите, също и лицензиран програмен продукт за диагностика и препрограмиране на всички електронни модули в колите.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР