Две земетресения в рамките на девет часа едно от друго

...
Две земетресения в рамките на девет часа едно от друго
Коментари Харесай

Две земетресения люшнаха части от Великобритания

Две трусове в границите на девет часа едно от друго удариха шотландските Хайлендс, осведоми " Мирър ". Първото удря Морверн в 12:18 часа с магнитуд 1,4. След това в 20:43 ч. е записано земетресение с магнитуд 1,1 на островите Трешниш край крайбрежията на Аргил.

Те бяха последните от поредност земетресения, които удариха Хайлендс през последните месеци - в това число 13 в Морверн. Последният трус дойде, откакто преди този момент земетресение раздруса жителите на два шотландски острова, до момента в който се подготвяха да честват Коледа.

Трусът с магнитуд 2,0 беше регистриран от Британската геоложка работа (BGS) в 5.16 сутринта на Бъдни вечер. Епицентърът е бил в Кимелфорд в Аргайл. Но е усетено на остров Мъл, остров Лисмор и Лохгилпхед.

Жители разказват прекарванията си по следния метод - " помислих си, че е боен аероплан ", " мощен, спокоен екот като прекосяване на тежка машина " и " мощен тропот, който ме разсъни ". На 15 декември пък земетресение с магнитуд 1,5 беше записано в Морверн.

Епицентърът е бил покрай A884 край Лох Ариенас. Предишен трус в региона на 9 декември бе с магнитуд 2,1. Земетресението беше усетено в Малайг и Морар и от островитяните на Лисмор във Вътрешните Хебриди.

Жителите на Лисмор го разказват като „ мощен тътнещ тон “. В Малайг и Морар споделят, че също са " усетили едва трептене ", както и че са изпитали същия звук.

От 10 октомври Морверн е ударен от минимум 13 трусове. Всяка година във Англия има към 200-300 трусове, само че по-голямата част от тях са толкоз дребни, че никой не ги вижда. Въпреки това сред 20-30 са с магнитуд над 2,0, което може да се усети в по-широка област.

Най-голямото известно шотландско земетресение се случва близо до Лох Ауи през 1880 година с магнитуд 5,2. Земетресенията в Обединеното кралство, изключително в Шотландия, най-често се приписват на движението на ледниците.

Допреди към 10 500 години по-голямата част от северната част на Великобритания е покрита с пълен пласт лед, който избутва скалите надолу в подлежащата тога.

Тези скали постепенно се издигат назад, откогато ледът се стопи, причинявайки понякога трусове в процеса. Обединеното кралство също е подложено на тектонски напрежения, породени от разширението на Атлантическия океан, което постепенно изтласква цяла Евразия на изток, и от придвижването на север на Африка, което напира към Европа от юг.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР