Две варненски училища въведоха задължително носене на маски. Директорите на

...
Две варненски училища въведоха задължително носене на маски. Директорите на
Коментари Харесай

Две варненски училища въведоха задължително носене на маски

Две варненски учебни заведения вкараха наложително носене на маски. Директорите на двете учебни заведения във Варна - Четвърта Езикова гимназия „ Фредерик Жолио Кюри “ и ОУ „ Стоян Михайловски “, постановиха със своя заповед носенето на маски в учебно заведение – както за възпитаници, по този начин и за учители и помощния личен състав. Решението е на база заседание на Комисията за битка с грипа и острите респираторни болести от предишния четвъртък, в което е посочено, че мярката е целесъобразна и е по решение на шефовете, съгласно % болни.

„ Решенията на шефовете са на база на целесъобразни противоепидемични ограничения, които бяха написани в протокол след съвещание на регионалната комисия. Те включват, по преценка на съответния началник на просветителна институция, освен инструкции за носене на маски, само че там са написани и ограничения за стягане контрола върху влизането на заболели лица в постройките на учебните заведения, върху зачестяването на дезинфекцията, избрани са периоди за проветряване на пространствата – всички тези ограничения, които целят да се понижи разпространяването на болесттите и които ние познаваме от предходните години. Директорите, въз основата на тези рекомендации, са решили, че при тях заболеваемостта е по-голяма и с цел да предпазят и учениците и работещите там учители, са издали заповеди за носене на маски, тъй че това е тяхно право. “, сподели началникът на Регионалното ръководство на образованието във Варна /РУО-Варна/ – Ирена Радева, която взе участие в съвещанието на Комисията за битка с грипа, съобщи.

„ Искам да се обърна и към родителите – да имат малко по-голямо доверие към учителите, към управленията на учебните заведения, тъй като тези решения са подбудени от грижата на съответния шеф освен за образованието, само че и за здравето на учениците. Той се грижи и за здравето на сътрудниците, които работят там – за учителите. Поверявайки децата в просветителната институция, родителите са създали някакъв избор, значи те се доверяват за качеството и равнището на обучение. “, моли Ирена Радева.

Не е наложително при оповестяване на грипна зараза да се разгласи грипна почивка, разяснява още тя. Това става по преценка на здравните управляващи. Всекидневно в РУО-Варна постъпват данни за броя болни възпитаници и учители от всяко едно образователно заведение. От началото на тази седмица данните за броя болни са постоянни – няма повишаване на заболелите възпитаници и учители, сподели още Радева.

Стойностите сега са за 12-13% заболели възпитаници и към 4-5 % за заболели учители за област Варна, посочи шеф на РУО-Варна.

Ирена Радева добави, че сега се организират олимпиадите и в едно учебно заведение се събират деца от разнообразни учебни заведения от цялата област. Това също носи риск от увеличение на заболеваемостта и е целесъобразно всички възпитаници и преподаватели да носят защитни средства.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР