"Две трети от българските работници получават заплата, по-ниска от средната

...
"Две трети от българските работници получават заплата, по-ниска от средната
Коментари Харесай

Пламен Димитров в Русе: Пазарът на труда е изкривен

"Две трети от българските служащи получават заплата, по-ниска от междинната за страната, а единствено една трета равна или по-висока от нея. Това е една изкривена конструкция на стопанската система и пазара на труда. "

Това сподели през днешния ден президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на среща с делегатите на 9-ия Конгрес на конфедерацията (10-11 май 2022 г.) от Русе, Велико Търново, Габрово, Разград и Търговище, а хазаин бе районен съд Русе, оповестяват от сдружението. На срещата участваха регионалните координатори и членове от районните препоръки в петте регионални града.

Директорът на ИССИ Любослав Костов, националните секретари Огнян Атанасов, Тодор Капитанов и Даниела Алексиева презентираха достиженията на синдиката през миналия мандат, както и провокациите, целите и задачите пред КНСБ с небосвод 2022-2027 година.

Пламен Димитров разяснява ръководството на държавното управление, като даде позитивна оценка за действия в обществената и икономическата сфери – мярката 60/40, противоепидемичните ограничения, общественото подкрепяне, новоподписания КТД в здравеопзаването, който дава положителни насочни точки и други Недобрите политики на кабинета “Петков” обаче доведоха до спад в доверието към държавното управление. “58% не имат вяра на това държавно управление. За 4 месеца то не съумя да сътвори стратегия за управление”, сподели президентът на конфедерацията. Три от четирите партии в обединението предложиха необлагаем най-малко, еднакъв на МРЗ, в предизборните си стратегии.

Но в бюджета за 2022 година още веднъж не не беше заложен. Липсва политика по приходите, добави Димитров. Той даде образец и с рокадите в ръководството на БДЖ и отводът от погашение на направеното на чиновниците от “Автомагистрали Черно море” АД-Шумен като спомагателни причини за неустойчивостта и несъгласията в ръководството.

Любослав Костов повдигна тематиката за данъчната промяна и предложенията на КНСБ за 15-процентна ставка на Данък добавена стойност, налог общ приход и корпоративен данък. “Във всички страни от Европейски Съюз има необлагаем минимум”, съобщи той. Директорът на ИССИ акцентира, че е значимо, изключително в интервал на рецесия, да бъде отстранен тавана от 40% преразпределение от Брутният вътрешен продукт за обществени средства.

По отношение на пазара на труда основният икономист на конфедерацията сподели, че безработицата у нас е рекордно ниска и че няма съображение цената на труда да е ниска. Същевременно е належащо поддържането на устойчива претовареност посредством подготовка и преквалификация на служащите, както и гъвкави финансови механизми за образование. “Технологичният развой се случва доста по-бързо от институционалната реакция на този процес”, приключи Костов.

Предизвикателствата, подбудени от зеления преход, показа Огнян Атанасов. Обезпечаването на енергийната сигурност на страната е основен проблем, сподели той. Изключително притеснителна е точката от Националния проект за възобновяване и резистентност, съгласно която до 2026 година България би трябвало да понижи въглеродните си излъчвания с 40% по отношение на 2019 година Това би довело до прибързаното затваряне на 2-3 огромни теца. Освен неналичието на сигурност за служащите, разследване от това е и невъзможността за основаването на различни източници на електрическа сила, които да компенсират неналичието на произвеждане от въглищни мощности.

Националният секретар по сигурност и здраве при работа и екология съобщи също, че КНСБ ще упорства за наложителното и отговорно договаряне на БЗР в КТД.

Тодор Капитанов показа задачите на конфедерацията във връзка с правната протекция на труда – постигането на дейно договаряне по сектори и по общини, навлизането в нови браншове и договарянето в подтекста на зелен и цифров преход. Той сложи казуса за задържането в брая на подписаните КТД през последните пет години. “Наша отговорност е да се погрижим броят да се увеличава”, съобщи Капитанов и посочи, че цел на синдиката за идния петгодишен мандат е постигането на 80% покритие на наетите с КТД в другите браншове. Той посочи, че това може да бъде реализирано благодарение на Директивата за съответни и обективни МРЗ и поощряване на КТД.

Националният секретар по организационно развиване, връзка и съгласуваност Даниела Алексиева дефинира като предпочитано развиването на стартирали през последните пет години акции. Форум “Работеща България” – акция, ориентирана към нечленуващите в синдиката самонаети лица и такива от свободни специалности, е подобаващ инструмент за синдикализирането и на служащите от тези сфери. Приоритет е и продължаването на акциите “Сивото убива”, чиято съществена цел е ограничението и предварителната защита на недекларираната претовареност, и на “Бъди ИНФО”, посредством която компаниите биват осведомени със системите за информиране и консултиране към и от служащите, а самите чиновници получават познания за правата си.

Областните координатори Боянка Димитрова, Грациела Ранкова, Иванина Янкова и Росица Йонкова дадоха своето мнение по въпроси, свързани с организационното развиване на конфедерацията, приходите на локално и национално равнище, настоящи проблеми и други Делегати се включиха в полемики по отношение на проекта за възобновяване и резистентност, минималните работни заплати и възможната реакция на синдиката при сюжет, в който МРЗ не бъде увеличена на 760 лв. от 1 юли 2022 година.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР