Две сръбски екологични организации - Екологично въстание и Марш от

...
Две сръбски екологични организации - Екологично въстание и Марш от
Коментари Харесай

Екоактивисти блокират отново днес пътища в Сърбия заради сондажи за литий

Две сръбски екологични организации - " Екологично въстание " и " Марш от Колубара " ще блокират през днешния ден работата на компанията " Евролитий ", оповестява белградският вестник " Данас ".

Те приканиха колкото може повече жители да се причислят към техния митинг.

Протестът стартира в 12 часа локално време на пътя сред Валево и Лайковац.

" Няма да тровите нашата Сърбия ", обявиха уредниците.

Водещият акцията на екологичната организация " Тръгни-промени " Саво Манойлович заяви, че локалните поданици в сръбския град Валево са блокирали всрядапътя в региона, тъй като в града са почнали сондажни изследвания за литий.

" Ако ръководещите желаят да смъкват напрежението, единственият метод да го сторят е да одобряват националната самодейност за възбрана на добива на бор и литий. В противоположен случай няма да има мир ", написа Манойлович в Туитър.

Екоактивистите започнаха всеобщи митинги с блокади на пътища преди няколко месеца с искане управляващите да одобряват закон, който да подсигурява, че няма да има създаване на литиеви залежи в Сърбия нито от компанията " Рио Тинто ", нито от друга компания.

Проектът на " Рио Тинто " за създаване на литиево находище в Сърбия бе анулиран от държавното управление след митинги и пътни блокади.

Сърбия е изправена пред редица екологични проблеми-от ръководството на отпадъците до замърсяването на водите. Страната би трябвало да се оправи с насъбраните проблеми, с цел да напредне и по пътя на еврочленството си.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР