Две социологически агенции представиха днес последните си изследвания на електоралните

...
Две социологически агенции представиха днес последните си изследвания на електоралните
Коментари Харесай

Две социологически проучвания показват малка преднина за ГЕРБ преди евроизборите

Две социологически организации показаха през днешния ден последните си проучвания на електоралните настройки преди Евроизборите. И „ Тренд “, и „ Маркет линкс “ предвиждат лека преднина за ръководещата партия ГЕРБ. Изследването на „ Тренд “ е извършено от 11 до 17 май измежду 1007 пълнолетни българи и е финансирано от вестник " 24 часа ", а на „ Маркет линкс “ - от 11 до 19 май измежду 1024 души и е съфинансирано от bTV.

   „ Тренд “
Според проучването на „ Тренд “, ГЕРБ се стабилизира и отчасти възвръща поддръжката след свадите с жилищата.

31,5% от гласоподавателите декларират, че ще гласоподават за ръководещата партия на евроизборите. Следва „ Българска социалистическа партия за България “ с поддръжка от 30,4%. Движение за права и свободи твърдо резервира третата си позиция с 12,8%, Вътрешна македонска революционна организация остава четвърта - навръх ръба да изпрати евродепутат- с 5,8% поддръжка. Следва „ Воля “, която повишава своя резултат до 4,8% от гласуващите. Обединението „ Демократична България “ не съумява да осъществя растеж и съгласно „ Тренд “ остава с 4,2% поддръжка и дребни шансове да изпрати еввордепутат.

От преференциите ще се възползват 30% от гласоподавателите, демонстрира още проучването, от тях няма да се възползват 39%.

   „ Маркет линкс “
Според „ Маркет линкс “ четири партии ще изпратят представители в Европарламента. Като победител се обрисува ГЕРБ с 29,6% поддръжка, следват „ Българска социалистическа партия за България “ - с 27,5%, Движение за права и свободи - с 6,9% и ВМРО- Разузнавателна служба на ФРГ с 5,7%. „ Демократична България “ е с 4,7% поддръжка от гласоподавателите. Шеста остава „ Воля “ с 2,9%.

Изследването демонстрира още, че на изборите ще гласоподават 42% от гласоподавателите, по- скоро ще гласоподават - 24%, двоумят се - 16%, по- скоро няма да гласоподават - 6% - и няма да гласоподават 13%.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР