Две софтуерни компании се обединиха в ново дружество и успяха

...
Две софтуерни компании се обединиха в ново дружество и успяха
Коментари Харесай

Компания, носител на награда Джон Атанасов за IT разработка, успя да пробие монопола в ТОЛ системата

Две софтуерни компании се сплотиха в ново сдружение и съумяха да преборят монопола над пътните такси след 5 месеца развой, макар оповестения от пътната организация отворен за всяка компания регистрационен режим.
С отпадането на хартиените винетки отпадна и комплицираният и спорен развой по желание на пропагандатор посредством социална поръчка. От началото на 2019 година пазарът за разпространители на винетки и тол такси е на регистрационен режим по европейски условия и е наличен за всеки, който има уебсайт, приложение или пункт за продажба. За разлика от публичните поръчки, тук компаниите би трябвало да извадят сами пари и да влагат в софтуерна инфраструктура. Целта на Европа е да сътвори свободен пазар, на който ще печели този, който успее да сътвори по-добри артикули за разпространяване.
Кой беше позволен на “отворения ” пазар?
До през вчерашния ден на пазара на винетки и тол такси съществуваше монопол на компанията “Интелигентни Трафик Системи ” ЕАД, за която се твърдеше, че е почнала да продава винетки още преди да бъдат пуснати обществено изискванията за регистрация на други компании. 5 месеца след плахия старт на системата за електронната винетка и множеството гафове, стана ясно, че АПИ е решила да отвори пазара, по насоки на Европейската комисия и е сключила втори контракт с Телетол АД.
Кой е новият снабдител?
Собственици на новия снабдител Телетол са софтуерните компании Нованор ООД със 70% и Инфосистемс Интернешънъл ЕАД с 30%, а общият брой на чиновниците е 56. Нованор е учредена от одеве завърналите се в България студенти през 2013г. Мартин Димитров, приключил Southampton Solent University и Лиляна Деянова, приключила Лондонско учебно заведение по Икономика - LSE. Компанията работи главно за американския пазар, като в България добиват известност с създаденото от тях гратис мобилно приложение за сигнали - Civi. Краят на предходната година приложението е удостоено с най-голямата премия в IT сферата в България - “Джон Атанасов ” - за повсеместен обществен принос към страната. Мобилното приложение е свалено от малко над 180 хиляди българи, които го употребяват всекидневно, с цел да изпращат сигнали за проблеми от градската среда към всички 250 общини. Инфосистемс Интернешънъл ЕАД е акционерно сдружение, благосъстоятелност на Информикс Груп АД. Компанията има дълготраен опит на софтуерния пазар като работи както в частния, по този начин и в публичния бранш. В последната година компанията е работила с едни от най-големите европейски тол снабдители и разработчици на бордови устройства за камионите - италианската компания - “Телтоника ”. Компанията е работила още по системата за синята зона на София, както и по ръководството на автопаркове на някой от най-големите компании в България.
Как ще се прави продажбата?
Предстявляващият Телетол и разгласен от Forbes за един от най-успешните младежи под 30 - Мартин Димитров съобщи, че компанията ще работи главно за цифровия пазар, като ще отвори системата за всеки, който желае да продава винетки от негов уебсайт или приложение.
“Смятаме, че монополът на този пазар е гибелен, както за българската страна, по този начин и за потребителите. Освен това, за разлика от последователите и “пазителите ” на статуквото в разпространяване на електронни винетки и тол такси, ние имаме вяра, че сполучлив артикул не се основава с монополна лакомия, а с добър артикул и удовлетворени консуматори. Ние, като софтуерни хора, доста имаме вяра в “краудсорсинг ” модела. Затова и първото, което ще създадем е да дадем достъп до всеки човек, който има уебсайт, приложение или физически обект и който би желал да продава винетки. Така част от парите, които се заплащат за винетки ще се преразпределят към дребния бизнес, а не към корпоративни ползи "
Спекулации
И двете компании, притежатели на Телетол са с напълно българска благосъстоятелност, макар появилите се спекулации за кипърска благосъстоятелност в някой медии през вчерашния ден. Веднага след направена инспекция в Търговския указател, медиите мигновено редактираха новините си от преписаната неточност, която коства на Телетол първичната им известност.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР