Тридесет и осем години след ядрената катастрофа в Чернобил, стотици

...
Тридесет и осем години след ядрената катастрофа в Чернобил, стотици
Коментари Харесай

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

Т ридесет и осем години след нуклеарната злополука в Чернобил, стотици хора работят за демонтирането на от дълго време нефункциониращата електроцентрала и управлението на нечистата неразрешена зона.  

Това оповестява кореспондентът на Voice of America (VOA), Леся Бакалец в своя репортаж от Чернобил. 

Тишината може да се чуе в това, което е известно като неразрешената зона в Чернобил. Човешката активност там съвсем изцяло е спряла преди 38 години. Тази празнина е разрешила на природата да се развие. 

“Работата в неразрешената зона на Чернобил е подозрително наслаждение, както нормално споделят посетителите. Но ние, чиновниците, го харесваме. Тук е безшумно и умерено ”, споделя Володимир Вербицки, чиновник в неразрешената зона в Чернобил. 

Володимир Вербицки назовава зоната просто “дом ”. Той прекарва детството и младостта си в призрачния град Припят. 

Вербицки демонстрира на кореспондент постройката, в която е живял, и сочи към това, което е било неговият апартамент на първия етаж. Той демонстрира прозорците на спалнята и споделя, че всекидневната е от другата страна на постройката. 

Припят се намира на 2 километра от атомната електроцентрала в Чернобил. 

Когато детонацията на реактор номер 4 се случила на 26 април 1986 година, градът бил евакуиран за два дни. Тогава Вербицки бил млад инженер в атомната централа. 

“Беше уикенд. Четох в кухнята до вечерта. Около 4 часа сутринта пристигна куриер и сподели, че нещо се е случило в централата и би трябвало да съм на работа сутринта ”, споделя Вербицки. 

По-късно Международната организация за атомна сила оповестила паника за огромна злополука от равнище 7, най-сериозната по своя мащаб. 

Непосредствено по-късно 31 души починали, а 600 000, които взели участие в попречване на вредите, били облъчени с високи дози радиация.  

“Казаха ни, че би трябвало да напуснем града единствено за два или три дни. По-късно лекарите прегледаха сина ми и споделиха, че радиационната му доза е два пъти над нормите за възрастни ”, споделя Вербицки. 

След месец Вербицки е свикан назад в електроцентралата. Работи там още една година и по-късно се трансферира в неразрешената зона – 30-километрова зона към Чернобилската централа с най-високо равнище на радиационно замърсяване. 

“В Украйна в началото бяха преселени 96 града и села. Приблизително 130-150 хиляди души бяха евакуирани ”, споделя още мъжът.  

Володимир демонстрира по какъв начин зоната към момента е извънредно нечиста. 

Вербицки демонстрира дозиметър. — Виждаш ли — пита той. Нивото на експозиция, споделя той, се усилва. Отчитане от 1,37 или 1,42 микросиверта, споделя той, е пет пъти по-високо от допустимото в Украйна от нормата. 

Той оживял при втора евакуация на Припят през 2022 година, когато руснаците окупирали завода при започване на пълномащабната инвазия, предава още  VOA

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР