Две сестри чакаха повече от 23 години, за да се

...
Две сестри чакаха повече от 23 години, за да се
Коментари Харесай

23 години по-късно: Две сестри срещат жената, променила живота им


Две сестри чакаха повече от 23 години, с цел да се срещнат още веднъж с непозната жена, която им дава 100 $ на борда на аероплан. Този жест трансформира живота им.

През 1999 година 11-годишната Аида и 17-годишната Ваня бягат от войната в Югославия с вярата да слагат ново начало на историята си в Съединени американски щати. Пътуват без родителите си и са се сбогували с всичко в света, който са познавали. Търсят леговище, без да знаят какво ще намерят, когато дойдат.

По време на полета си срещат Трейси Пек. Тогава тя е в края на 40-те и таман се завръща от мечтана почивка във Франция, където е била с другари и е участвала на мачовете от „ Ролан Гарос “. Прибира се у дома, с цел да бъде със фамилията си.

Английският на дребната Аида тогава не е изключително добър, само че усеща състраданието в гласа на Трейси. Американката изслушала историята на двете сестри, а в края на полета им дала плик. Казала им обаче да изчакат с отварянето му, до момента в който да слязат от самолета.

В него тя била пъхнала банкнота от 100 $ и висящите обеци, които носела.

„ За девойките от Югославия... Много скърбя, че поради бомбардировките над вашата страна фамилията ви страда. Надявам се, престоят ви в Америка да бъде безвреден и благополучен за вас — Добре пристигнали! Използвайте това, с цел да ви помогне тук. Трейси - другар от самолета “, пишело отвътре на плика.

За Ваня, която в този момент е на 41 години, този жест значи доста. Бележката трансформира настройките ѝ към живота и я прегръща като своя философия. Днес тя е анестезиолог в Кънектикът. В оня плика вижда непрестанния си ентусиазъм да оказва помощ на хора в потребност. На това учи и двете си дъщери.

Аида живее в Бостън, а сърцатата постъпка дава основа за доста неща в живота ѝ. Тя основава консултантска компания, която работи с голям брой нестопански организации.

Двете сестри минават през годините с мисълта за Трейси, желаят тя да знае какъв брой огромно значение нейният жест има в живота им, написа bTV.

„ Сякаш беше до нас от самото начало “, споделя Аида. Тя пази надписания плик повече от две десетилетия. Държи го при значимите си документи.

Двете сестри се свързват със Си Ен Ен напролет на 2022 година, тъй като са решени да намерят Трейси Пек и да ѝ благодарят. Тогава те знаят единствено първото ѝ име и ползите ѝ към тениса.

Историята им доближава до милиони читатели, доста от които изпращат препоръки, пробвайки се да оказват помощ в търсенето. Аида получава повече от 2300 имейла. Има хора, които били мощно прочувствено допрени. Те ѝ споделят, че разказаното трансформира и техния път.

„ Нещо, което стоеше приспано дълго в мен, внезапно се разсъни. В същия ден бях решил да сложа завършек на живота си. В идващия миг се разхождах из града, изпитвайки признателност към всички хора като Трейси в живота си “, споделя човек, чул историята.

Аида и Ваня съумяват да доближат до Трейси, а втората среща в живота им се оказва виртуална.

През декември обаче американската телевизия им дава опция да се срещнат и онлайн. Кани ги като свои специфични посетители в поредицата CNN Heroes: An All-Star Tribute. Така трите дами се срещат още веднъж - в Ню Йорк.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР