Две седмици след като по предложение на ГЕРБ парламентът наложи

...
Две седмици след като по предложение на ГЕРБ парламентът наложи
Коментари Харесай

ГЕРБ прозря: Предложила е вреден мораториум за тока

Две седмици откакто по предложение на ГЕРБ Народното събрание наложи мораториум върху цените на тока, водачът на партията Бойко Борисов " прозря ", че това е доста нездравословна мярка, и прикани тя да бъде неотложно отстранена, защото ``изкривява пазара ". Той даже даде обещание поддръжка от ГЕРБ.

" Какво бих предложил на сътрудниците: Веднага да анулират мораториум а, в случай че трябват гласове, незабавно ще им ги дадем. Този мораториум не би трябвало да го има в този му тип, тъй като той дотам изкривява пазара, че единствено на електроразпределителните сдружения на първи април би трябвало да платим милиарди, тъй като те сега губят поради тези разлики, а договорите им са стоманени и ще ни осъдят ", сподели някогашният министър председател. Той не разяснява фактът, че основател на нездравословната мярка бе точно ГЕРБ.

Мораториумът беше препоръчан от ГЕРБ и приет от депутатите  със 158 гласа " за ", 4 " срещу " и двама въздържали се на 16 декември. Първоначално той трябваше да работи със задна дата - да се вземат поради цените на 1.01.2021 година После депутатите се усетиха, че има още едно покачване на цените - от юли, и се поправиха. Според последната редакция мораториум ът ще влезе в действие от 1 януари 2022 и да работи до 31 март 2022 година, като цените ще се замразят на равнищата си към 16 декември 2021 г. 
Според Борисов би трябвало да се свика изключително съвещание на Народното събрание още на следващия ден, с цел да се обсъдят и приемат препоръчаните от него ограничения. Той обаче сподели, че   ГЕРБ няма да предлага съвещание и няма да внесе решение за анулация на мораториум а, като не пропусна да изтъкне успехите на ``модела Борисов``. ``Нямаме никакви искания към авторството на този модел, само че той е работил толкоз доста години, че е доказан``, сподели водачът на ГЕРБ. Не стана доста ясно какво се има поради под модела " Борисов ".
Работодателите от дълго време недоволстват от обезщетенията, препоръчани от държавното управление, тъй като те няма да покрият загубите им. Вчера управленията на БСК, АИКБ , БТПП и ССИ и Федерацията на огромните индустриални енергийни потребители се срещнаха с президента, с цел да потърсят помощ за решение на рецесията с цената на тока. Румен Радев е поел ангажимент да беседва с останалите институции, които имат отношение към този проблем. 

Работодателите желаеха и незабавна среща с премиера Кирил Петков, както и да се свика Консултативният съвет за национална сигурност.

До момента обаче Петков не е реагирал на апела на бизнес а. Няма информация и дали президентът ще свика КСНС.

" Ние показахме на президента нашите планове и вероятни разновидности за това, което би било заслужено обезщетение за този конфискуван запас от българските предприятия. Информирахме го за това, че даже не са нужни средства от републиканския бюджет за компенсиране на всички небитови консуматори и че, в края на краищата, едно заслужено компенсиране не просто няма да ни разреши да затънем като стопанска система, а може да ни даде голям късмет за стопански напредък ", разяснява пред БНР Добри Митрев, ръководител на БСК.

Работодалите упорстват да няма таван на размера на обезщетенията и те да покриват 75% от разликата сред високите борсови цени на тока за небитовите консуматори и контролираната цена, която заплащат семействата. Правителството предложи компенсацията да не надвишава 30% от средномесечната борсова цена за четирите зимни месеца.

" Ако цената на тока след Нова година надвиши 1000 лева за мегаватчас, обезщетенията няма да ни свършат никаква работа ", съобщи пред БНР Васил Велев, ръководител на АИКБ. Той изясни, че президентът показал схващане към казуса на бизнес а, който също по този начин бил проблем на всички небитови консуматори - лечебни заведения, учебни заведения, детски градини и общински структури. " Той самичък ще реши по какъв начин може да помогне, тъй че да се откри оптимално решение ", уточни Велев на забележката, че президентът няма преимущества да взема решение сходни въпроси.

С президента работодателските организации са разискали основаването на експертен консултативен съвет по енергетика, който освен да гаси пожари като цените на тока, а да предлага решения, свързани с енергийната тактика на страната и Зелената договорка. " В момента положителните енергийни специалисти не си приказват между тях, по тази причина е належащо да се сътвори този съвет ", уточни Велев.

На 4 януари - първия работен ден след Нова година, управленията на работодателските организации ще се срещнат, с цел да проучват обстановката и енергийните цени сега и да вземат решение за бъдещите си дейности.

" В момента има усмиряване на цените на електрическата енергия, само че това е единствено тъй като част от предприятията не работят сред Коледа и Нова година ", изясни Велев. По думите му България има златна опция да извлече изгоди от обстановката с високите цени на тока в цяла Европа, в случай че на българските компании бъдат възобновени големите средства, които се изземват сега от производителите на електрическа енергия. " Може да се включим в преразпределението на веригите за доставки и да увеличим заплатите ", уточни Васил Велев.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР