Две платна на съученика и приятел на Кристо - Георги

...
Две платна на съученика и приятел на Кристо - Георги
Коментари Харесай

Фурор в артистичен Пловдив: Нова галерия представя съученик ...

Две платна на съученика и другар на Кристо - Георги Даскалов, демонстрира в първата си галерия новият културен център „ Елизиум “, отворил порти предходната вечер в подножието на Стария град. Даскалов емигрира в Париж дружно с Явашев през 50-те години на предишния век и рисува доста от скиците му. Живее в Ню Йорк и завършва земния си път през 2005 година Картините му, които е необичайност да се видят у нас, са с галактически цени. Подредените в „ Елизиум “ се оферират за 11 000 евро едната и са най-скъпите платна в изложбата.

„ Даскалов не е живял в България в дейния си интервал. Трудно се намира обикновена информация за него даже в интернет “, изяснява изкуствоведът Вихра Григорова, която показа картините, включени в първата, извънредно мощна галерия на културния център. Сред останалите създатели в нея са добре познатите на пловдивчани художници Енчо Пиронков, Георги Симов, Иван Генов, Кольо Карамфилов, само че и създатели, които не са свързани с града под тепетата. Тук са минималистични, елегантни рисунки на Атанас Шаренков, майсторът на индустриалния пейзаж Петър Дочев, прочут като сбит и градивен, само че и доста гальовен и поетичен създател. Вниманието притегля и акварел на Иван Генов с ръчно лети хартии, който демонстрира извънредно стилизирани и доведени до знак тела.

Картините са показани пред аудитория в реновирана къща монумент на културата на ул. „ Душо Хаджидеков “ 2 с римска стена от 1. век в подземната й част. Мащабният план по откриването на културния център 

е дело на две млади дами - София Марков и Елисавета Новакова. 



Пловдивчанките прекарват 30 години от живота си в Германия, с цел да се завърнат под тепетата с благородна задача. Те замислят да изпълнят античното пространство с изложения, концерти, тематични събития, спортни действия, като йога и пилатес, уъркшопове за здравословно хранене и здравословен метод на живот, пречистващи практики, и да го трансфорат в място за продан сред хора на духовността и другите генерации.



„ Неслучайно откриваме този център в деня на зимното слънцестоене. Днес нощта е най-голяма, ще се задържи още ден-два с последни сили, а по-късно огънчето на слънцето ще свети все по-силно. Така изкуството и културата ще огряват това пространство. Рождественските празници също наближават, а когато нещо се ражда, то постоянно е от голяма важност. В тази красива къща ще се роди нещо ново за хората, които имат отношение към знанието и изкуството. Те ще бъдат постоянно добре пристигнали тук, ще се усещат в свои води. “ С тези прочувствени думи се обърна към публиката по време на откриването Вихра Григорова. На събитието участваха художници, предприемачи, младежи от артсредите и елита на града. Специален посетител бе колекционерът Димитър Инджов, който сервира големи букети на София и Ели и ги приветства топло за прелестната концепция.

„ Тези две дами вършат нещо, което рядко се среща през днешния ден - основават пространство, в което младежите да се усещат приобщени, да поддържат връзка един с различен благодарение на литература, музика, изкуство, непознати езици.

Всички приказваме за проблемите в образованието, само че малко хора се заемат да ги решат. При София и Ели виждаме много сполучлив метод - 

вместо да недоволстват, те оферират опция.  



Адмирирам задачата им. Тя има дълготрайни резултати. Във времена на бърза реализация и облага е похвално, че някой демонстрира едно от най-големите достолепия - търпението. Тези семена са посети и ще дадат плод “, уверена е Вихра Григорова.

По думите й, без изкуство и най-беглата концепция не би могла да просъществува във времето. Това е един прочувствен път, за който би трябвало да обуеш подобаващите обувки.

Изкуствоведът показва, че множеството картини в изложбата са на границата и покрай абстракцията, с съвременен метод, който като че ли има за задача да разтревожи фена. „ Доста от съвременниците ни са изпаднали в тежка духовна дупка, която е толкоз тясна, че не могат да помръднат от нея. За да излязат, би трябвало да бъдат раздвижени. Такъв вид картини способстват тъкмо за това - да те поразбутат, да те нахъсат “, не крие възторга си Григорова.

Въпреки тревожните нотки обаче, изкуството е основано да омиротворява индивида. Това му е функционалността - да привежда разбутаната душа в баланс. Заобиколен от изкуство, човек е повече човек, уверена е тя.
   
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР