Две от водещите държави в Близкия изток - Египет и

...
Две от водещите държави в Близкия изток - Египет и
Коментари Харесай

Сделката за $15 милиарда, която е напът да сдобри Израел и Египет

Две от водещите страни в Близкия изток - Египет и Израел подписаха голяма газова договорка, която може да им донесе обилни стопански изгоди, само че и да усъвършенства исторически хладните им връзки.

Египетската компания Dolphinus Holdings купува израелски природен газ за 15 милиарда $ през идващите 10 години. Тя е сключила договорка с израелската Delek Drilling за доставка на към 7 милиарда куб. метра годишно.

Офшорните газови залежи Тамар и Левиатан в Израел би трябвало да обезпечат общо 64 милиарда куб. метра газ за египетския покупател.

Египетската Dolphinus, която търгува с природен газ, счита да насочи доставките към огромни промишлени и търговски консуматори в Египет. Държавата либерализира газовия пазар, давайки опция на частни компании да внасят газ в страната.

" Египет се трансформира в същински газов хъб. Тази договорка е първата от доста идни ", съобщи Йоси Абу, изпълнителен шеф на Delek Drilling, един от операторите на газовите залежи.

Сдобряване сред враждуващи съседи

 Снимка 341386
Източник:

Сделката се преглежда като сериозна причина за възстановяване на връзките сред Кайро и Тел Авив, които са хладни през последните десетилетия.

Министърът на енергетиката на Израел Ювал Стайниц дефинира съглашението като най-значимата експортна договорка с Египет, откогато двете прилежащи страни подписаха исторически кротичък контракт през 1979 година

" Истинската история е, че има стопански пробив. За първи път египетско комерсиално дружество подписва съглашение от подобен диаметър. Търговията (на Израел) с Египет е доста дребна и в случай че начинанието успее, това може да се промени ", споделя Мики Корнер, енергиен съветник и някогашен основен икономист в израелската организация за природен газ.

" Поставихме крайъгълен камък в реализирането на общата визия и фантазия да превърнем Израел в забележителен експортьор на газ за страните в района. Споразумението ще укрепи връзките сред Израел и съседите му и ще усили икономическото съдействие сред тях ", съобщи милиардерът Ицхак Цува, притежател на Delek.

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху също приветства " историческото съглашение ", което ще послужи за подсилване на " сигурността, стопанската система и районните връзки ".

" Това ще донесе милиарди долари в държавната хазна, които по-късно ще бъдат изхарчени за обучение, здравни услуги и благополучие в интерес на израелските жители ", сподели Нетаняху.

Доставки, само че от кое място?

 Снимка 341388
Източник:

Макар договорката да е реалност, фирмите не показват по кое време ще стартират доставките в Египет, а методът на доставка занапред следва да бъде организиран.

Те преглеждат разнообразни разновидности за транспорт на природния газ, в това число Източносредиземноморският газопровод, който минава паралелно на брега на линията Газа.

За да го употребяват, Израел и Египет би трябвало да разрешат остарял търговски спор между тях. Тел Авив и Кайро се съдят на арбитраж, защото евреите упорстват да египтяните да им изплатят 2 милиарда $ отплата поради пропаднали доставки на газ през 2012 година Египет изрично отхвърля сходна опция.

 Стартира построяването на нов газопровод до Европа
Стартира построяването на нов газопровод до Европа

Ще доставя суровина от Източното Средиземноморие до европейските пазари

" Нямаме нищо срещу да внасяме газ от Израел, само че имаме условия, с цел да се случи нещо сходно... най-важното е уреждането на настоящия арбитраж ", съобщи египетският министър на петрола Тарек Ел Молла.

Вторият вид е превозването на газа през Йордания благодарение на съществуващия Панарабски водопровод.

" Ако газът се изпраща през Йордания, тогава Йордания би трябвало да се съгласи и да обезпечи и противоположния поток. Това към момента е много комплицирано ", споделя проф. Бренда Шафър от Университета в Джорджтаун, Вашингтон, която съветва израелското държавно управление по енергийните въпроси.

 Ускоряват градежа на газопровода от Кипър и Израел до Европа
Ускоряват градежа на газопровода от Кипър и Израел до Европа

Дълъг е 2000 км и ще коства 6 млрд евро

При този вид газът за Египет ще е в допълнение към газовите доставки, контрактувани през 2016 година, съгласно които Йордания получава газ от находището Левиатан. Договорът сред евреите и йорданците е за 15 години, а цената му е към 10 милиарда $. В момента се строи огромен водопровод до Йордания от Левиатан.

Сделката не значи, че самият Египет ще внася газ от чужбина. " Международните частни компании ще внасят газ от чужбина в границите на личните си потребности, ще гo втечняват и изнасят още веднъж ", съобщи египетски държавен чиновник, поискал анонимност.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР