Две от най-висшите фигури в Световната здравна организация в борбата

...
Две от най-висшите фигури в Световната здравна организация в борбата
Коментари Харесай

Водещи учени в борбата с COVID-19 напуснаха СЗО

Две от най-висшите фигури в Световната здравна организация в битката против ковид напущат идната седмица, съгласно писмо на ръководителя на СЗО, с което Агенция Франс Прес разполага.

Индийският педиатър и клиничен академик Сумия Сваминатан напуща поста си на основен академик на СЗО, а бразилката Марианхела Симао напуща поста си на помощник-генерален шеф на здравната организация на Организация на обединените нации по въпросите на достъпа до медикаменти и здравни артикули. Двойката беше измежду висшите чиновници на СЗО, които ръководеха световните старания за съгласуване на реакцията против пандемията, откакто в края на 2019 година в Китай за първи път беше открит коронавирус.

Те са част от екипа на СЗО, който е ориентиран към обществеността в търсенето на ваксини, проби и лекувания за битка с пандемията.

Оставките бяха оповестени в писмо до сътрудниците, написано от ръководителя на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус като част от разтърсванията в управителния му екип след преизбирането му за втори петгодишен мандат през май.

" Бих желал да изразя своята дълбока благодарност и почитание към членовете на моя върховен управителен екип, чиито назначения в СЗО завършват на 30 ноември ", се споделя в писмото на Гебрейесус.

" Тези изтъкнати персони имат моята най-дълбока признателност за тяхната ангажираност и принос към организацията през последните пет години. "

Сваминатан и нейният екип работеха, с цел да бъдат в крайник с непрекъснато разрастващата се просвета към Covid-19 и да я осведомят за нея.

Симао постоянно поемаше водеща роля в обясняването на търсенето на ваксини и на процеса на утвърждение на СЗО за тях.

" Екипът... оказа помощ на СЗО да премине през световна пандемия, която опустоши здравето и благосъстоянието на целия свят и имаше надълбоко и продължаващо влияние върху международното публично здраве ", съобщи Гебрейесус.

" Благодарение на тяхното водачество и експертен опит тези напускащи членове на висшия управителен екип направиха в действителност позитивна смяна и тяхното завещание е една укрепнала и по-гъвкава, обективна и устойчива СЗО ".

Все още не са направени известия за нови назначения./БГНЕС, Агенция Франс Прес

Женева / Швейцария
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР