Две от най-големите аптечни вериги в САЩ сключиха споразумение за

...
Две от най-големите аптечни вериги в САЩ сключиха споразумение за
Коментари Харесай

Две от най-големите аптечни вериги в САЩ плащат над 10 млрд. долара заради опиоидната криза

Две от най-големите аптечни вериги в Съединени американски щати подписаха съглашение за над 10 милиарда $, с цел да сложат завършек на хиляди заведени каузи поради ролята им в опиоидната рецесия в Съединени американски щати, оповестява Би Би Си.

Сключените съглашения със CVS и Walgreens поставят завършек на дълга правосъдна сага, в която компаниите бяха упрекнати, че са били съучастници като са продавали пристрастяващите обезболяващи. Те са упрекнати, че са разпространявали противоречивите болкоуспокоителни твърде безгрижно и че не са подхванали задоволително поредни дейности против фалшифицираните предписания.

Споразуменията с производители и дистрибутори към този момент възлизат на над 30 милиарда $.

Аптечните вериги отхвърлят да са работили неправилно.

Местните държавни управления, племената на коренното население в Съединени американски щати и други, които стоят зад над 3000 заведени правосъдни искове, в този момент би трябвало да решат дали да одобряват съглашението. Парите ще оказват помощ да се покрият разноски, свързани с опиоидната рецесия, която по някои планове е лишила живота на над 560 хиляди души от 1999 година насам.

Адвокатите на ищците дефинираха към този момент договорката като значима крачка, с цел да понесат аптечните вериги своята отговорност.

Президентът Доналд Тръмп разгласи през 2017 година изключително положение на национално равнище за опиоидите, само че от този момент обстановката още повече се утежни.

Свръхдозите с опиоиди са се нараснали с 30 на 100 през 2020 година и още с 15 на 100 през предходната година, като по данни на центровете за надзор и предварителна защита на болесттите на Съединени американски щати главният дял като извършител се пада на нелегално творби фентанил.

Според отчет, поръчан от Конгреса предишния месец, икономическата цена на опиоидната рецесия единствено през 2020 година е била 1,5 трилиона $.

От CVS обявиха, че ще платят 5 милиарда $ в продължение на 10 години, докато Walgreens Boots Alliance ще заплати 5,7 милиарда $ за 15 години.

Ройтерс оповестява, че от Walmart са се споразумели за 3,1 милиарда $, само че оттова са отказали коментар.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР