Две новородени са били разменени в столична болница. Че това

...
Две новородени са били разменени в столична болница. Че това
Коментари Харесай

Кошмарът: Майката на едното сменено бебе: Откакто научих, само плача, не мога да се храня 


Две новородени са били разменени в столична болница. Че това е реалност, се удостовери едвам тази седмица с ДНК тест откакто едната майка се усъмнила.

Другата майка описа пред Нова тв за това по какъв начин е научила новината. Жената отхвърля да одобри, че детето, което е родила преди два месеца, не е нейно.

Севда Михайлова описа, че е раждала в болница „ Шейново ”. „ Докторът пристигна ненадейно у нас. Тя ми сподели „ Не се тормозете. Искам да сте спокойна. Ще ви кажа какво се случва, само че желая да ви покажа фотоси на другото бебенце ”, споделя дамата, която попитала защо друго дете става дума.


Лекарят ѝ споделил, че другото детенце е крепко и хубаво бебе. „ Докторката сподели, че разбрали от гривничките, че децата може да са разменени. Много се разстроих. Започнах да рева. Ден и нощ, откогато разбрах това нещо, не мога да дремя, да се храня, нищо не ме вълнува. Само за това мисля ”, споделя дамата.

Тя и фамилията ѝ са отишли в Столична дирекция на вътрешните работи, с цел да схванат резултатите от ДНК теста, който са си създали.

" След като разбрахме, че има такова подозрение, незабавно се обърнахме към полицията. Органите на реда започнаха съответните дейности и нещата вървят към добър край ", разяснява доктор Румен Велев, шефът на болница " Шейново ", където две бебета са били разменени преди два месеца.

Той изясни, че не има вяра родителите на едно от бебетата да са отказали да дадат ДНК проба. Самият той схванал за случилото се на 7-и декември.

На въпрос дали има други такива случаи в практиката на лечебното заведение, доктор Велев съобщи: " За първи път участвам на такова нещо в нашата болница. "

" Извършва се инспекция, личният състав е разпитан – и те недоумяват по какъв начин тъкмо се е случило. Имаме прецизни протоколи и правила, по които описваме новородените. Слагаме гривничките, записваме номерата, съпоставяме ги при изписването и ми е мъчно да ви кажа какво се е объркало ", разяснява Велев, съобщи Нова.

Той добави, че въпреки всичко има някои детайлности, които са " леко смущаващи ", само че отхвърли да ги разяснява до момента в който тече инспекцията на прокуратурата.

Д-р Румен Велев е провел 20-минутна среща със здравния министър, с цел да изясни случилото се.

Случаят е отпреди няколко месеца, само че до установяването му се е стигнало при започване на тази седмица. Заради подозрение, че детето, което отглежда не е нейно, два месеца след раждането, жена е поискала изработката на ДНК тест. Той е удостоверил, че пеленачето, с което се е прибрала от болничното заведение, в действителност не е това, което е родила.

Младата майка е алармирала болничното заведение, която почнала вътрешна инспекция. Установено било, че номера на гривничката, която се слага на детето при раждане, не подхожда на този на майката.

Така се стигнало до заключението, че две бебета, родени едновременно, са разменени и са дадени на неверните родители.

И Столична община стартира инспекция на " Шейново " по случая с разменените бебета

Кметът на София Йорданка Фандъкова назначи инспекция в болница „ Шейново “, където по информация на пациенти са били разменени бебета. Виновните ще бъдат осъдени, увери заместник-кметът по опазване на здравето Дончо Барбалов.

„ За случая бяхме известени от медиите, незабавно беше назначена инспекция със заповед. Ще бъде тествана работата на болничното заведение, на шефа. За случая ще бъде сезиран и медицински одит към Министерството на здравеопазването, в случай че до момента те не са сезирани до момента. Много значимо за нас е да възстановим доверието, тъй като системата на опазването на здравето е извънредно значимо доверието в нея да бъде мощно и хората да знаят, че няма да има каквито и да било проблеми и ще се работи професионално в лечебните заведение. Връщане на доверието, наказване на отговорните и бърза и справедлива инспекция “, уточни Барбалов.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР