Две мощни земетресения с магнитуд 5,1 в 07.00 часа и

...
Две мощни земетресения с магнитуд 5,1 в 07.00 часа и
Коментари Харесай

Силни земетресения с магнитуд 5,1 и 4,3 разлюляха Егейско мо...

Две мощни трусове с магнитуд 5,1 в 07.00 часа и 4.3 в 07.09 часа раздрусаха Егейско море, само че бяха усетени най-силно край квартал Урла в Измир.

Според публична информация на дирекцията за изключителни обстановки и битка с естествени бедствия към президентството в Анкара (AFAD), трусът е усетен в доста градове по крайбрежието на Егейско море и в близките провинции Маниса и Айдън, както и в курортите Чешме и Кушадасъ.

Според информацията, предоставена от AFAD, епицентъра на земетресението с магнитуд 5,1 по Рихтер е било на 56,18 километра от квартал Урла в Измир, на дълбочина от 3,97 километра. Второто земетресение е записано 9 минути по-късно на 57,22 километра от Урла и е станало на 7,16 километра под земната повърхнина.

След земетресението доста обезпокоени жители са излезле пред жилищата си в Измир в очакване на вторични земетресения.

Губернаторът на Измир Явуз Селим Кьошгер съобщи в Туитър, че „ все още нямаме данни за потърпевши и съществени провали след двете трусове. "

Изявление за земетресението пристигна и от обсерваторията Кандили в Истанбул. Те оповестиха магнитуда на земетресението като 5,3.

Кметът на община Измир Тунч Сойер сподели: „ В резултат на земетресението, което се случи в Егейско море и беше усетено в нашия град, не са нанесени вреди. “

Геофизикът проф. доктор Овгюн Ахмет Ерджан сподели следното за двете трусове: „ В 07:00 часа на остров Икария, западно от Самос, в Гърция бе записано земетресение с магнитуд от 5.3 по Рихтер. Това е приблизително земетресение с дребни провали. Друго по-силно земетресение не чакаме в региона.”

Беше обявено, че земетресенията са провокирали безпокойствие и измежду живеещите на прилежащите гръцки острови. Според първична информация след земетресението, беше обявено, че няма починали, само че се показва, че екипите за гражданска отбрана на островите Икария, Миконос, Патмос, Самос и Хиос изследват за определяне на възможни вреди в селските региони, както и дали има свлачища по някои селски пътища.

Ефтимиос Лекас, професор по геология и тектоника на динамичността при ръководство на естествени бедствия, сподели пред гръцката телевизия ANT1: „ Това беше земетресение, което можехме да предвидим и чакаме. То се случи в региона, където преживяхме земетресението в Самос на 30 октомври предходната година, само че в този момент е малко по на запад. Имаше доста трусове, сходни на това в предишното покрай Икария, следим активността, само че не се тормозим “, сподели той.

В региона не престават да се следят вторични земетресения.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР