Две медийни новини белязаха деня след европейските избори. Журналисти обявиха,

...
Две медийни новини белязаха деня след европейските избори. Журналисти обявиха,
Коментари Харесай

АЕЖ: Ефирът не бива да се пълни с роби

Две медийни вести белязаха деня след европейските избори. Журналисти оповестиха, че напущат уеб страницата Gong.bg поради ”неприемлива интервенция ” в публицистичната политика. Продуцентът на спортно шоу Гонг Томислав Русев заяви в ефира на Дарик, че той и сътрудниците му няма повече да пишат за уеб страницата в символ на взаимност с основния редактор Николай Александров, чийто контракт е преустановен.
Според изявления, повода за раздялата с Александров, който е един от основателите на медията, са футболните му пристрастия, които не се нравят на новия притежател на Нова броудкастинг груп Кирил Домусчиев, който е и притежател на футболен клуб Лудогорец.

Пак в понеделник от предаването " Господари на ефира " оповестиха, че шоуто няма да се завърне в ефир, откакто договарянията с разнообразни малките екрани са приключили без резултат.

Показателно е, че макар високия рейтинг на предаването, то не съумява да си откри място в огромните малките екрани. Това е следващо удостоверение за привидния плурализъм, който съществува в българската медийна среда, в която излъчвания с капацитет да основават проблеми със мощните на деня не са изключително мечтани.

Асоциацията на европейските публицисти – България показва, че промяната на собствеността или управлението на една медия не трябва да основава напрежение в публицистите, които да се тормозят, че могат да изгубят работните си места, защото не са симпатични на новите притежатели, шефове или на свързани с тях лица.

Това, че ефирът остава без " господари ", не значи, че би трябвало да се изпълни с плебеи и като публицисти да останат да работят хора, които нямат право на лични желания, разнообразни от тези на шефовете. В работата си публицистите би трябвало да се стремят да бъдат безпристрастни и справедливи, само че в персоналния си живот имат право, както на футболни, по този начин и на политически пристрастия. Това е тяхно човешко право, а лишаването им от него ги трансформира в безправни плебеи. Журналистите имат право и обвързване да задават въпроси. Включително и такива, които не се харесват на хората с власт, най-много такива. Отстраняването на публицисти поради персонални желания или поради въпроси, заложени в ефир или на вътрешно заседание на медията, основава среда на автоцензура, която е нездравословна за публичния интерес – а на този интерес би трябвало да служат преди всичко медиите и публицистите.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР