Две крупни измами засякоха полицаи от Велико Търново. В продължение

...
Две крупни измами засякоха полицаи от Велико Търново. В продължение
Коментари Харесай

Заловените във Велико Търново измамници хакнали Фейсбук профила на общински служител

Две крупни измами засякоха служители на реда от Велико Търново. В продължение на месец брат и сестра от Габрово са ползвали ловка скица за обири от огромни търговски обекти на територията на цялата страна, само че са арестувани от търновските служители на реда.

Двамата са влизали в обектите като клиенти, само че са успявали да завлечен неусетно артикули за над близо 10 хиляди лв.. Днес сигнал в полицията е подала и директорката на Дирекция " Социални действия " в Община Велико Търново, чийто фейсбук профил е бил разрушен и за часове измамниците са съумели да накарат нейни фейсбук другари да им преведат пари.

" Влизат в обектите, държат връзка, закупуват обемисти предмети с огромни кашони, в следствие скриват по-малки елементи в тези кашони. Отиват, заплащат огромната стока и разчитат на това, че никой не поглежда какво има в кашоните, и по този метод изнасят много артикули. Даже след това връщат стоката и желаят да им бъдат върнати парите, тази която е таксувана. А пък откраднато, което са взимали, го продават или го употребяват за лични потребности ", изясни гл. контрольор Веселин Райков - шеф на РУ-Велико Търново.



Росица Димитрова споделя, че получила известие в Messenger, което не я е усъмнило. Дала позволение да бъде извадена от Facebook група, само че по този начин профилът ѝ бил хакнат.

" Но най-голямата драма стартира, когато мой прочут ми се обади по телефона и ми прати какво върви като чат в Messenger от мое име. Текстът е еднакъв, че аз съм на преносим компютър, че не мога да приказвам, че не мога да отговоря на Messenger, че не мога да отида да си направя някакво заплащане, че доста ми е незабавно това заплащане и, че вечерта ще възстановя парите двойно и, че ще платя ", изясни пострадалата.



" Хората не се пробват да създадат противоположна връзка с същинския притежател по телефон или по различен метод, а наивно отиват и превеждат пари по един код, който им е изпратен ", сподели гл. контрольор Веселин Райков - шеф на РУ-Велико Търново.

За часове измамниците стигнали до десетки фейсбук другари на Росица, макар, че след първите позвънявания тя подала сигнал в полицията.

" Никой не е застрахован! Искам да моля всички, че колкото и да обичате индивида, колкото и да му имате доверие, първо звъннете ", прикани Димитрова.

По случая работят служители на реда от Велико Търново и сътрудниците им от ГДБОП. Те предизвестяват, че това е остаряла машинация и в никакъв случай не би трябвало да се отзоваваме на писмени апели за пари или услуги в обществените мрежи.

Репортер: Зорница Илиева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР