Две жертви – в София и Варна, бедствено положение в

...
Две жертви – в София и Варна, бедствено положение в
Коментари Харесай

Бедствие връхлетя половин България – две жертви и много разрушения

Две жертви – в София и Варна, бедствено състояние в част от страната, десетки избавени хора и коли от снежен капан, доста вреди и опустошения – това е равносметката съвсем 24-часови буреносните ветрове, дъждове и снежни навявания. Към момента най-тежка е ситуацията във Варна, Шумен, Бургас и Добрич, излиза наяве от систематизирана информация на Министерство на вътрешните работи. Всички екипи на полицията и районните дирекции на пожарната работят интензивно на терен, контролират придвижването и оказват помощ. Ситуацията е динамична и се трансформира непрекъснато.

В Националния координационен център за сигурност на придвижването по пътищата са подхванати дейности за предварителна защита и въвеждане на краткотрайна организация на придвижването при усложнена метеорологична конюнктура, затруднени пътни условия, затруднено и/или блокирано придвижване по уличната и пътната мрежа в резултат на значителни снеговалежи, снежни стихии и заледявания на териториите на Бургас, Добрич, Варна и Шумен. Общо 65 машини почистват пътните настилки в регионите с насъбрана снежна завивка в Източна България, с цел да се обезпечи безвредното пътешестване на водачите по републиканските пътища, оповестиха от Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ).

Синоптиците предизвестиха: Оранжев код за рисково време в Източна България

Оранжев код за рисково мощен вятър бе разгласен за Източна България от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Кодът е мощ за областите Бургас, Варна, Добрич, Русе, Разград, Силистра, Сливен, Търговище, Шумен, Ямбол. Предупрежденията на метеоролозите са за плевел и ураганен вятър от север-северозапад с пориви до 30-35 м/сек. Очакват се обилни превалявания от дъжд, които бързо даже и по Черноморието ще минават в влажен сняг с количества над 25 мм.

Жълт код е в действие за Русе, част от Велико Търново, Стара Загора, Хасково и Кърджали.

Заради неприятните атмосферни условия от Българския Червен кръст (БЧК) предлагат да не се качва в планината. От Планинската избавителна работа разясниха, че мощният северен вятър способства за понижаването на температурите, които тук-там падат до минус 10 градуса.

Варна

Бедствено състояние е оповестено в общините Варна, Вълчи дол, Суворово и Дългопол.

43-годишна жена от Каспичан, която работи във Варна, починала, откакто беше затисната от паднали клони от дървета от продължаващия и сега ураганен вятър в града.

Засега учебните заведения във Варна в понеделник (20 ноември) остават отворени като се изключи няколко от тях, сподели кметът Благомир Коцев. Отворени остават и детските градини. По думите на кмета на следващия ден няма да работят Първо главно учебно заведение, учебно заведение " Васил Друмев “, Професионалната гимназия по текстил и фешън дизайн. До края на деня ще знае дали ще бъдат затворени други две учебни заведения, на които се прави оглед и разбор до каква степен е рискова обстановката там.

Кметът прикани всички поданици и посетители на града да останат на закрито, по опция в домовете си, да излизат единствено при последна нужда, да приберат всички рискови предмети от балконите и дворовете си и да наблюдават непрекъснато какво се случва, защото обстановката е динамична и остава извънредно тежка - поривите напразно са доста мощни, а вълнението на морето е към 6 бала, има 4-метрови талази.

Достъпът до вълнолома, буните и пристанище „ Карантината “ във Варна ще бъде стеснен за 48 часа, сподели Коцев.

Той прикани жителите да са изключително деликатни при визити на Морската градина и Аспарухов парк, както и из целия град, защото има доста клони, които още не са почистени. По думите му до момента в който не спре вятърът, клоните няма по какъв начин да бъдат почистени от високите върхове на дърветата. Това ще продължи през цялата последваща седмица, посочи Коцев.

Заради тежката метеорологична конюнктура, на територията на цялата община Бяла има спирания на електрозахранването, оповестява във фейсбук кметът Пеньо Ненов. Аварийните екипи са на линия на терен, само че повредите са доста и те не се ангажират с време, в което могат да бъдат отстранени.

На цялата територия на община Белослав има проблеми с електрозахранването, заради спешно изключване на главния захранващ трафопост, оповестява с пост на страницата си във фейсбук кметът Деян Иванов. Ураганният вятър затруднява мощно дейностите на спешните екипи (от нощес насам, изключително в тъмната част на денонощието), написа още кметът. Нарушаване на енергоснабдяването има във всички региони на общината, само че се работи интензивно по премахване на повредата.

Към момента е затворен пътят Варна – Добрич, в региона на " Аксаковска гледка " има закъсали коли. Движението се отбива по обходни направления. Пътят Аксаково - Кичево - Осеново също е затворен. Има закъсали коли и рейс от насъбран сняг. Насочена е тежка техника за изтеглянето им и освобождение на придвижването. Около 80 души от закъсали коли са настанени в Община Аксаково, предоставена им е храна, оповестиха от регионалната администрация във Варна. Петнадесет са настанени и в приют в с. Кичево.

Получен е сигнал за бедстващи мъж и жена с лек автомобил сред Крумово и с. Дебрене, като по данни на мъжа има преспи и горивото на автомобила свършва. Предприети са дейности за извеждането им, оповестяват от ГДПБЗН. Движението по пътя Варна - Добрич е спряно за придвижване в двете направления, поради снегопочистване.

Поради снегонавяване и понижена видимост от мощния вятър са затворени пътищата Търница - Бдинци, Ветрино - Векилски, Добротич - Вълчи Дол, Добрич - Суворово, Аксаковска гледка - Ветрино. Временно се лимитира придвижването по пътя Шумен – Зайчино – Ореше - Неофит Рилски. Затворен е пътят Кичево – Албена, заради снегонавяване и мощен вятър, има закъсали коли.

Дъждът и ураганният вятър в събота вечерта връхлетяха Варненска област, нанесоха голям брой вреди в община Девня, заяви във фейсбук кметът Свилен Шитов. Заради скъсани и оплетени в клоните на дърветата електропроводи, съвсем цялата община е без ток, тук-там е нарушено и водоподаването. " На дежурните общински телефони и на тел. 112 са подадени десетки сигнали за провали, само че, популярност Богу, информация за потърпевши жители няма! “, написа в поста си кметът.

Бургас

Областният шеф на област Бургас Пламен Янев свика незабавно експертно заседание на оперативния щаб по отношение на влошената климатична конюнктура. " Утре сутринта ще желая да бъде преустановен договорът на компания " БГ Нова ", която макар опитите през вчерашния ден вечерта да бъде задействана да изкара почистващите машини, е отказала. Поради отхвърли, имаме проблем с прохода Бургас-Обзор, който е затворен поради снегонавявания. Наложи се Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) да пренасочва машини към Обзор от автомагистрала " Тракия ", сподели на брифинг пред публицисти Янев.

Заради мощният вятър и високите морски талази, цялата северна пясъчна линия в Бургас е под вода, сподели концесионерът ѝ Симеон Цветков. Снощните талази са били толкоз мощни, че са изпотрошили и потопили под вода душове, шезлонги, пейки и барбарони на заведения, които работят целогодишно, съобщи той.

Не се предлага придвижването по републиканската пътна права Бургас – Малко Търново, оповестиха от регионалната администрация в Бургас. В региона на странджанската община има снегонавявания и паднали дървета. Някои от общинските пътища там остават непроходими поради паднали дървета и дебела снежна завивка. При граничния контролно-пропускателен пункт “Малко Търново “ има закъсали коли. Отсечката до пункта е проходима само за профилирана техника.

За снегопочистване е лимитирано придвижването по път I-9 Обзор - Слънчев бряг през Приморски проход и по път III-906 Дюлино - Гюльовца през Дюлински проход. Ограничен е тежкотоварният трафик над 12 тона през „ Троянски " проход, оповестиха от АПИ.

Вятърът в община Царево продължава да е мощен. Има доста паднали дървета към селата Българи, Кости и Бродилово, оповестиха от общинската администрация. Екипи на общината и пожарната работа към този момент са на място и разчистват блокираните пътища. Силният вятър събори дървета и рекламни табели в Свети Влас, изпочупени са витрини на търговски обекти, улично осветяване.

Добрич

Екипи на всички сдружения и институции работят по нормализиране на ситуацията на територията на област Добрич, оповестиха от Областна администрация. В момента е нарушено водоподаването на територията на региона, защото помпените станции са без електрозахранване. Екипи на енергодоставчика и водния оператор работят по премахване на проблемите.

По информация от Областно пътно ръководство затворени за придвижване са пътищата Варна-Добрич-Генерал Тошево; Добрич-Балчик. Работи се по премахване на паднали дървета, поради които са краткотрайно затворени направленията. Проходим е пътят в посока Албена, показват още от Областна администрация. В посока Силистра е лимитирано придвижването за тежкотоварни коли.

„ Апелираме да не се подхващат пътувания, в случай че не са извънредно наложителни. При потегляне на път автомобилът да е квалифициран за зимни условия и да се следи информацията за настоящата пътна конюнктура на уеб страницата на Агенция “Пътна инфраструктура ”, допълниха от администрацията.

През миналото денонощие дежурните екипи са реагирали на над 118 сигнала, подадени от разнообразни елементи на територията на цялата област за премахване на паднали дървета и клони и изтегляне на хора. Вятърът продължава да е мощен от север, като сутринта скоростта му бе 12 м/сек. През миналото денонощие количеството паднали превалявания, по данни на метеостанцията в Добрич, е 39,8 л/кв.м. Дебелината на снежната завивка - 8-10 см.

Шумен

След извършено съвещание на Областния щаб в Шумен, със заповед на Областния шеф от 9:30 часа, е оповестено отчасти бедствено състояние в Хитрино, Венец, Каолиново, Никола Козлево, Нови пазар и Каспичан. Обстановката в тези места е усложнена. Възникнали са доста повреди на електропреносната мрежа и в някои от общините няма ток.
Спасителните дейностите на екипите в Шумен по евакуация на закъсали коли не престават. В оперативната дежурна часа са признати нови сигнали за закъсали четири автомобила край новопазарското село Мировци. Пътят е с навявания, основана е организация за почистването му, с цел да могат избавителните екипи да стигнат до нуждаещите се от евакуация хора и да им оказват помощ.

Единият от закъсалите избавителни екипи сред село Хърсово и Никола Козлево към този момент е отвън клопката на снежните преспи. Екипът е съумял да доближи и до бус, в който са пътували хора и са закъсали в снежните преспи. Всички са евакуирани и откарани благодарение на тежка техника в кметството на село Хърсово, където им е обезпечена топлота и храна. Към момента няма данни за други закъсали в региона коли.

Комуникацията е извънредно сложна заради липса на обсег на някои от мобилните оператори. Поради дублиращите се сигнали оперативните дежурни прозвъняват всички, които са подали информация, че бедстват. Към момента няма такива, които не са евакуирани. Все още остават блокирани два екипа на пожарната в Шумен.

Към момента са затворени пътят Варна - Русе (след пътен възел Белокопитово). Наличен е обходен маршрут през Търговище; пътят Силистра - Ямбол след кръстовище 7-ми километър, в посока Силистра (няма обходен маршрут).

Затворен е и пътят София - Варна, след кръстовище Зайчино ореше. Няма обходен маршрут. Към момента няма данни за потърпевши хора.

Пазарджик

Във връзка със мощния стремителен вятър в Регионалната дирекция “Пожарна сигурност и отбрана на популацията ” в Пазарджик, както и в Районните ръководства на полицията има получени 15 сигнала, заяви Мирослав Стоянов, представител на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Пазарджик. Повечето от тях са за паднали дървета и клони, няма данни за потърпевши хора или нанесени материални вреди. Най-много сигнали има в град Пазарджик, само че има такива и в прилежащите обитаеми места. Сред най-сериозните сигнали е този за паднала лампа от уличното осветяване на надлеза, който се намира в село Звъничево и минава над железопътната линия. На място е изпратен екип на пожарната и Районното ръководство в Пазарджик, които да обезопасят сектора до идването на спешен екип на електроразпределителното сдружение, което да обезопаси оголени електрически кабели. Възникнал е и пожар в плевня в град Белово.

Пловдив

На общо 59 сигнала са реагирали звената на Регионална дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " (РДПБЗН) в Пловдив през миналото денонощие, оповестиха за Българска телеграфна агенция от дирекцията. В разследване на мощния вятър са осъществени 53 аварийно-спасителни и помощни интервенции, при които няма потърпевши жители или имущество. Ликвидирани са и шест пожара, като единствено в два от тях има породени директни материални вреди. Сред подадените сигнали са такива за висяща жилищна изолираност, паднали дървета и клони върху коли и на пътното платно, висящи ламарини, неукрепени билбордове и осведомителни табели.

Силна стихия със скорост над 100 км. в час се развихри нощес в Сопот, заяви кметът на общината Станислав Стоенчев, представен на страницата на Общината във фейсбук. Ураганният вятър провокира голям брой паднали дървета. До момента са открити над осем, само че се подават сигнали за още. Пострадал е покривът на Средно учебно заведение „ Иван Вазов “. В Професионална гимназия „ Ген. Владимир Заимов “ има счупени прозорци и дограма, само че вредите не са огромни, прецизираха от учебното заведение. Има прекратени жици на електроразпределителната мрежа. От рано тази заран кметът на общината и чиновници на отделите „ Озеленяване “ и „ Чистота “ са на терен и отстраняват провалите от бурята.

Разград

Екипи на разнообразни институции работят по отстраняването на паднали клони и дървета по пътищата на област Разград в резултат на мощния вятър, дъжд и сняг, оповестиха от регионалната администрация. Заради паднали клони върху електропреносната мрежа е прекратено електрозахранването в селата Липник, Ясеновец, Стражец и Островче. Без ток са към момента и заветските села Прелез и Веселец. Електрозахранване няма и в част от общинския център Самуил и в селата Желязковец и Богомилци. Без ток са и лознишките села Синя вода, Бели Лом, Веселина и Гороцвет. ЕРП-Север още нощес са почнали отстраняването на повредите, само че заради неприятното време през нощта и снега са траяли сутринта. Уверението от тях е, че до обяд ще отстранят повредите, показват от регионалната администрация.

Получен е сигнал за паднало дърво на пътя Завет - Исперих от републиканската пътна мрежа, което е отстранено. Вследствие на дъжда има доста надвиснали клони по републиканска и общинска пътна мрежа. В централната част на Разград също има паднали дървета. На тел. 112 са получени сигнали и за паднали клони, само че те не заплашват живота и здравето на хората. Получена е информация, че от разклона на Лозница за Шумен пътят е затворен краткотрайно за придвижване, заради паднало дърво и се употребяват други два обходни направления. Няма информация за преливане на язовири и речни корита. Реките и язовирите са с естествен отток, обявиха от регионалната администрация.

От там допълват, че в Областна администрация на всеки час се получава информация от общините и не е нужно привикване на Областен щаб за отбрана при бедствия. Областният шеф следи ситуацията и показва подготвеност да се реагира навреме, в случай че тя се утежни. Засега вятърът е утихнал, преваляванията също и ситуацията последователно се възстановява.

Силистра

Заради мощния вятър и снеговалежа от нощес е прекратено електрозахранването в обитаеми места от общините Дулово и Алфатар, оповестиха за Българска телеграфна агенция от двете общини. Затруднено е придвижването на моторни транспортни средства сред селата. През нощта е имало закъсали коли, само че не са останали бедстващи хора. Спасени са водачът на автомобил за хемодиализа, останал сред дуловските села Правда и Руйно, както и микробус с служащи в региона на село Колобър. Обстановка в община Силистра е по-спокойна. През нощта са получени сигнали за паднали дървета, само че те са предадени на дежурните екипи на " Пожарна сигурност и отбрана на популацията ". Към 9:00ч. тази заран електроподаването е възобновено и придвижването по пътищата е обикновено при зимни условия, оповестиха от администрацията.

София

Мъж почина и нощес в София. Инцидентът на столичния бул. „ Илиянци “. Според първичната информация от мощния вятър дърво е паднало върху движещ се по пътното платното лек автомобил, в което пътували мъж и жена. На място е умрял 65-годишният мъж, а брачната половинка му е в тежко положение. Тя е откарана в болница за оказване на здравна помощ.

Пет сигнала за паднали и счупени клони са получени в дирекция „ Аварийна помощ и предварителна защита “ към Столичната община от 8:00 часа през днешния ден до този миг. Това заяви за Българска телеграфна агенция дежурният в дирекцията. Всички сигнали са обработени. През вчерашния ден са постъпили 46 сигнала, свързани с катастрофи вследствие на мощния вятър. Няма информация за закъсали транспортни средства по пътищата на територията на Природен парк „ Витоша “. Създадена е организация за разчистване и опесъчаване на пътищата там. От бюлетина на дирекция „ Аварийна помощ и предварителна защита “ излиза наяве още, че следено се изпускат няколко язовира на територията на Столичната община. Нивото на водата в микроязовир „ Мърчаево “ е 0,60 м над преливния борд, поради което се изпуска следено и се следи. Язовирите „ Филиповци “, „ Суходол “, Иваняне “ и „ Панчарево “ също се изпускат следено. Свободният размер в язовир „ Искър “ е 21,6 %. Свободни размери имат язовирите „ Бистрица “, „ Пасарел “, „ Панчарево “, „ Огняново “. Реките на територията на Столичната община текат в коритата си, без заплаха от разливи. Нивото на река Искър при водосбора в региона на гр. Нови Искър, е 51 см., което е покачване с 25 см., оповестяват още в бюлетина си дирекция „ Аварийна помощ и предварителна защита “.

Стара Загора

Спокойна е пътната конюнктура на проходите " Шипка " и " Хаинбоаз ", както и на автомагистрала (АМ) " Тракия " в Старозагорско. Това оповестиха за Българска телеграфна агенция от Областното пътно ръководство. На прохода “Шипка ” сега не вали сняг, пътните настилки са почистени, на върха има снегонавяване. Пътят е отчасти заснежен и обработен, пристъпен е. Видимостта тук-там е понижена до 70 метра заради мъгла, придвижването е без ограничаване, температурата е минус два градуса. На Прохода на Републиката времето е облачно, не вали сняг, пътната настилка е отчасти мокра, съвсем изчистена, видимостта е добра. Движението е без ограничаване. На автомагистрала “Тракия ” е облачно, настилките са сухи, видимостта е добра, придвижването е без ограничаване, температурата е седем градуса. В Областно пътно ръководство – Стара Загора няма информация за аварирали коли.

Във връзка със мощния вятър от вчерашния ден досега в Регионалната работа " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " (РСПБЗН) в Стара Загора са получени голям брой сигнали за счупени клони и паднали неукрепени ламарини от покриви на здания. Това заяви за Българска телеграфна агенция старши контрольор Михаил Михов, шеф на група " Оперативен център " към дирекцията. Няма потърпевши при настъпилите произшествия.

Хасково

На 24 сигнала, множеството от които свързани със мощния вятър, е реагирала пожарната в област Хасково през последното денонощие, оповестиха за Българска телеграфна агенция от Регионалната дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията ". Отчетени са най-вече паднали дървета и клони от тях, рискови ламарини, както и съборени краткотрайни огради. В обществените мрежи има фотоси на откъснати и висящи кабели. В регионалния център могат да се видят още счупени стъкла и раздрани винили на билбордове. Собственици алармираха за частични спирания на тока нощес във вилна зона " Кенана " на Хасково. Няма обаче материални вреди, обобщиха от пожарната.

Отменени полети и влакове

Летището във Варна работи, само че има закъснели и анулирани полети, споделиха за Българска телеграфна агенция от пресцентъра на аеропорта.

Отменени са някои влакове тази заран поради паднали клони върху стоманения път, демонстрира информация на Българска телеграфна агенция на уеб страницата на Българските държавни железници (БДЖ). Пътническият трен от Каспичан за Русе се анулира поради провиснали и паднали клони върху жп линията. Пътниците се пренасочват към последващи влакове по това направление. Пътническият трен от Русе (Разпределителна) до Горна Оряховица също няма да се движи заради провиснали и паднали клони върху стоманения път. Крайградски пътнически трен от Самуил до Каспичан също е бил анулиран тази заран.

Фериботната платформа, обслужваща Оряхово – Бекет, краткотрайно прекрати работа, поради неприятните метеорологични условия.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР