Две жени остават в надпреварата за управител на Националната здравноосигурителна

...
Две жени остават в надпреварата за управител на Националната здравноосигурителна
Коментари Харесай

Възраждане оттегли кандидата си – Тодор Хинов за шеф на НЗОК

Две дами остават в конкуренцията за шеф на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) – Иванка Динева и Жени Стайкова, откакто от „ Възраждане “ отдръпнаха претендента си – Тодор Хинов. Това стана ясно от интернет страницата на Народното събрание.

 

За отдръпването на Хинов потвърдиха за Българска телеграфна агенция и от партия „ Възраждане “.

 

Според признатите на 23 юни от Народното събрание процедурни правила за номиниране на претенденти за шеф на Здравната каса, парламентарните групи имаха период от пет дни за оферти. Предстои чуване на двамата претенденти в Комисията по опазване на здравето на Народното събрание.

 

Иванка Динева е предлагането на ПГ на ГЕРБ-СДС. В претекстовете на вносителите се показва, че тя има 21 години професионален опит в системата на опазването на здравето, в това число и в ръководството на Здравната каса. От октомври 2015 година до февруари 2017 година е била подуправител на НЗОК, а от май 2017 до декември 2020 година - консултант на вицепремиера по икономическата и демографската политика. От декември 2020 година до септември 2022 година Динева е била шеф на РЗОК-София столична.

 

Жени Стайкова е номинирана от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “. От левицата показват, че проф. Стайкова има богат управнически и преподавателски стаж. От 1995 до 1998 година е шеф на ХЕИ-Кърджали, а от 2001 до 2011 година е шеф на РИОКОЗ-Кърджали. В интервала 2014-2015 година е шеф на Националния център за публично здраве и разбори – София. Преподавател е в Медицинския университет-София и хоноруван професор в Университета „ Проф. доктор Асен Златаров “- Бургас.

 

От 2021 година е ръководител на Съвета на шефовете на МБАЛ „ Св. Пантелеймон-Ямбол “ АД.

 

Според регламента гласуването на претендентите за шеф на НЗОК в пленарната зала се прави по азбучен ред, то е очевидно посредством компютъризираната система. За определен се счита този, който е  получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители. Ако никой от претендентите не получи нужните гласове, Народното събрание приема решение за разкриване на нова процедура за избор на шеф на Здравната каса.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР